hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Szigorúan bírálják el a rokkantnyugdíj-kérelmeket

A nyugdíjkérelmek csaknem negyedére mondott nemet a nyugdíjbiztosító főigazgatóság az első félévben - derül ki a friss adatokból. A rokkantsági ügyekben és az egészségkárosodott személyek szociális járadékainál a legtöbb az elutasítás.

Júliusig több mint 270 ezer nyugdíjazási kérelmet zártak le az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál, ebből csaknem 62 ezren elutasító határozatot kaptak. A legtöbb nemet azokra a kérelmekre mondták az illetékesek, amelyeknél rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjazást kértek az érintettek: a több mint 15 ezer teljesítő határozatra több mint 26 ezer elutasító jut ezekben az esetekben. Ugyancsak nagyarányú az elutasítás azoknál az egészségkárosodottaknál, akik szociális járadékaik megállapítását kérték. 

Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet tudományos főmunkatársa - aki több kutatást is végzett a témában - azt mondja: a rendszerváltás óta nőtt meg jelentősen a rokkantnyugdíjasok száma. "Nem találtak könnyen állást azok, akik a nyugdíjkorhatár közelébe kerültek, és a korhatár még nem volt elég közel ahhoz, hogy rögtön öregségi nyugdíjat kapjanak, aztán marad a rokkantnyugdíj, amire egyébként viszonylag könnyen is találnak sokan okot, mert tényleg nem nagyon jó a magyar népesség egészségi állapota." 

Nyugat-Európában is volt arra példa, hogy munkaerőpiaci folyamatok miatt megugrott a rokkantsági nyugdíjért folyamodók száma, ám ezt Hollandiában és Nagy-Britanniában is orvosolni tudták - mondja Scharle Ágota. 

A holland példa nagyon hasonlít a magyarra, ott a hetvenes évek olajválsága miatti recesszióból próbáltak sokan így kitörni, de hamar kiderült, hogy ezt nem lehet finanszírozni, tehát szigorítottak, a megállapított nyugdíjakat is újra ellenőrizték. Nagy-Britanniában alaposan felmérik a rokkantsági nyugdíjra jogosult megmaradt képességeit, és az erre specializálódott szakemberek keresnek neki megfelelő munkahelyet. 

A Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságtól még várjuk a választ arra, hogy a nagyarányú elutasítás vajon a tavalyi szigorításnak köszönhető-e, amikor bizonyos kereset fölött eltörölték a rokkantnyugdíj jogosultságot. A kutató azt mondja: egyelőre kevés a munkaerőpiacra történő visszalépést segítő program, ráadásul ezek többsége nem országos. 

(forrás: MR1 Kossuth Rádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink