hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szeptembertől jön az új típusú törzskarton

A háziorvosi- és gyermekháziorvosi rendelőkben kitöltendő törzskartonokon lényegesen több információt gyűjtenek be a páciensekről, írja a Magyar Nemzet. A többletmunka a feltételhez kötött bérrendezés? Még nem tudni, hogy lesz.

Szeptembertől új típusú törzskartont vezetnek be a háziorvosi és a házi gyermekorvosi körzetekben, ami lényegesen több információt tartalmaz majd a páciensekről, mint a korábbiak, és kitöltéséért pluszpénz jár az orvosoknak – tudta meg a Magyar Nemzet. Az összegyűjtött adatokból egészségfelmérést készítenek, mely országos, átfogó képet ad majd a magyarok állapotáról. A lapnak nyilatkozó szakértő azonban amiatt aggódik, hogy a jelentős többletmunkáért járó összeget a kormányzat összevonja a már kialkudott, háziorvosoknak járó tízmilliárd forintos támogatással.

Továbbra sem tisztázott, hogy az adminisztrációs munka, vagyis a törzskartonok kitöltése feltétele lesz-e annak, hogy a teljes összeget megkapják a praxisok – derül ki továbbá a cikkből. A Magyar Nemzet által megismert rendelettervezetben ugyanis erről nincs szó. Mindössze annyi derül ki belőle: ha egy orvos havonta legalább a praxis betegeinek két százaléka esetében új törzskartont tölt ki, az 50 ezer forint pluszpénzt jelent neki, míg egy százalék esetében ez az összeg feleződik, fél százaléknál pedig 12 500 forintra csökken. Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a lapnak azt nyilatkozta: arról lehetne tárgyalni, hogy milyen díjazáshoz kapcsolják a törzskarton kitöltését, ám semmiképpen nem szabad összevonni a korábban kialkudott tízmilliárd forintos támogatással, annak csak rossz üzenete lehet.

A további részletekért kattinson az mno.hu-ra.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink