hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Szenior Akadémia: a COVID-19 elleni küzdelem tapasztalatai

A teljes oltási sorral rendelkezőkhöz képest 3,6-szeres gyakorisággal kerültek kórházba azok, akik oltatlanok. Még nagyobb, hat és félszeres a különbség, ha az intenzív osztályos kezelésre, lélegeztetésre szorulást vizsgáljuk.

„Javuló helyzetet látunk Európában, lefele mennek a számot, de soha nem látott magas értékekről” – mutatott rá dr. Merkely Béla a Szenior Akadémia rendezvénysorozat keretében 2022. február 28-án megtartott előadásában. z az első olyan világjárvány, amelyet a média élőben közvetített, a pandémiát pedig infodémia kísérte. „A végtelen mennyiségű információáradat, adat és magyarázat, félreérthető média és social média megjelenés elbizonytalanította a lakosságot, és ezért sokakkal nehéz volt elfogadtatni azt a régóta ismert igazságot, hogy az oltás véd meg minket a betegségektől” – vélekedett a rektor.  

Az egészség ugyanakkor világszerte első számú prioritássá vált az elmúlt időszakban, és soha nem látott mértékű forrás jutott az orvostudományi kutatásokra. A pandémia alatt pedig megmutatkozott az is, hogy gyors, határozott, de átgondolt és rizikóbecslésen alapuló döntésekre van szükség a vírus elleni harcban. A rektor példaként említette a várandósok beoltását, amelynek megkezdésében Magyarország európai szinten, a Semmelweis Egyetem pedig hazai szinten élen járt.

Nemzetközi összehasonlító adatokat felvetítve hangsúlyozta: minél alacsonyabb egy országban a vakcinációs arány, annál magasabb a halálozás. Részben a Semmelweis Egyetem, részben a Szegedi Tudományegyetem adatain alapuló elemzést ismertetve elmondta: a teljes oltási sorral rendelkezőkhöz képest 3,6-szeres gyakorisággal kerültek kórházba azok, akik oltatlanok. Még nagyobb, hat és félszeres a különbség, ha az intenzív osztályos kezelésre, lélegeztetésre szorulást vizsgáljuk.

Hazánkban az első hullámban 4102 esetet regisztráltak és 573-an haltak meg, a második hullám esetszáma 356 194 volt, míg 13 289 fő hunyt el. A brit variáns okozta harmadik hullámban  447 966 esetet és 16 143 elhunytat regisztráltak, míg a delta okozta negyedik hullámban 437 056 és 9 164 volt ez a két szám. A rendkívül fertőzőképes omikron kiváltotta ötödik hullám során 517 560-an fertőződtek meg február 22-ig, de a vártnak megfelelően alacsonyabb (4 260) volt a halálozás, súlyos pulmonológiai szövődmények szinte csak oltatlanoknál fordultak elő.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink