hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Szemük ott lesz a tűk hegyén

A munkavédelmi hatóság 2014. első félévében ellenőrzi a szolgáltatóknál az éles-hegyes orvosi eszközökkel okozott sérülések megelőzésére tett intézkedéseket – írja a Műszaki Fórum.

Az MNH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság az elmúlt napokban megjelentette a munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrzési tervét, amelyben szerepel az egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles, hegyes munkaeszközök használatából eredő kockázatok megelőzésére tett munkáltatói intézkedések vizsgálata. E probléma kezelése érdekében fogadták el a 2010/32/EU irányelvet, amely a HOSPEEM (Európai Kórházi és Egészségügyi Munkáltatói Szövetség) és az EPSU (a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége) európai szociális partnerek közt jött létre. Az irányelv harmonizációja okán került kiadásra a 51/2013. (VII. 15.) EMMI rendelet – idézi fel a lap.

A hegyes orvosi eszköz (ideértve a tűket) különösen nagy kockázatot hordoznak, mivel a munkavállaló vér útján terjedő kórokozókkal (vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal vagy egyéb mikroorganizmusokkal) való fertőződését okozhatják. A leggyakrabban előforduló kockázatot az emberi immunhiányt előidéző vírus (HIV), valamint a hepatitisz B (HBV) vagy C (HCV) jelenti; azonban a vér útján terjedő betegségeknek több mint 20 fajtája fertőzheti meg ezeket a munkavállalókat – emlékeztetnek a muszakiforum.hu-n.

(Az ellenőrzi terv innen tölthető le.)

(forrás: Műszaki Fórum)
hirdetés

Könyveink