hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Szemészek néznek szét az országban

Az áprilisban induló országos szemészeti felmérés során mintegy 3600 ötven év felettit vizsgál meg saját lakásában az egyetem kutatócsoportja – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

A két és fél hónapig tartó szűrővizsgálat során párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35 ötven éves vagy annál idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, a vércukorszint mérést és a kérdőíves felmérést.

A szemészeti vizsgálatok között szerepel a látóélesség vizsgálata, a szemlencse és rossz látás esetén a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe, kórházba irányítják.

A begyűjtött adatok feldolgozása külön erre a szűrésre kifejlesztett szoftver segítségével történik. A feldolgozás eredményeként országos áttekintést kapnak: a lakosság látásminőségéről, a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról, a szürkehályog műtétek eredményeiről, a cukorbetegség előfordulási gyakoriságáról, a diabéteszes szemfenéki elváltozások előfordulásáról és súlyosságáról, valamint a cukorbetegek szemészeti ellenőrzésének gyakoriságáról és glikémiás kontrolljáról – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink