hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Sürgetik az államtitkár válaszát

Válságstáb kellene – írja a Napi.hu a fővárosi sürgősségi ellátás sérülékenységével foglalkozó cikkében – a Szent Imre Kórház aneszteziológusainak esete náluk csak egy apropó.

Két kórházban is kapacitásszűkítő felújítások zajlanak - a Merényi traumatológián ablakokat, a János kórház traumatológián uniós forrásból röntgengépeket cserélnek – írja a pillanatnyi helyzetről a lap. – Október óta az újpesti Károly kórház is kiesett az aktív ellátásból, miután a Honvédkórházba olvadtak kapacitásai.

„A sürgősségi, traumatológiai ellátás centrumaként 14,5 milliárdból felépített Korányi projekt pedig továbbra is használatbavételi engedélyre vár, az Országos Egészségpénztár (OEP) szerint folyamatban van a támogatási szerződése, ezért kapacitásbefogadásról még nem nyilatkoztak, de értelemszerűen az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz sem érkezett még be a Korányiból engedélykérelem új ellátásra.

A sürgősségi ellátás szerkezetének kialakítása évek óta késlekedik, az elmaradás most válsághelyzethez vezethet, amelyet válságstábbal, rendkívüli intézkedésekkel  - ellátási feladatok módosítása, a teljesítményvolumen-korlát (tvk) feloldása, szabadságolások korlátozása, kirendelések, stb. - lehet csak kezelni, vélik szakértőink, különben mindennapossá válik, hogy a mentőknek fogalma sem lesz, hova vigyék az ellátásra szoruló beteget.

Mindeközben a sürgősségi orvosok szövetsége, kiégő szakterületként definiálva önmagát, immár második segélykiáltásával fordult az új egészségügyi államtitkárhoz. A levélben explicit választ kérnek arra a sürgősségi ellátás jövőjét meghatározó kérdésre, hogy a szükségszerű struktúraváltást az államtitkár az akut jellegű, sürgősségi alapelvek mentén képzeli-e, vagy sem” – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink