hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Sugárterápia helyett gyógyszer?

Akár két hónapot is várniuk kell a sugárkezelésre a daganatos betegeknek Budapesten és Pest megyében az RTL Híradó szerint.

Poller Imre egészségügyi szakértő az RTL Híradójának azt mondta, az ország többi részében van elég gép, és szinte várakozás nélkül meg is kapják a kezeléseket a betegek. A Közép-magyarországi régióban viszont annyira kevés a gép, hogy az orvosok kénytelenek más kezelést választani, vagy a betegeknek 6-8 hetet kell várniuk arra, hogy sugárkezelést kapjanak, ez az ukrán állapotokat idézi.

A szakember szerint a gépek híján az orvosoknak sokszor gyógyszeres kezeléssel kell helyettesíteniük a sugárterápiát még akkor is, ha a nemzetközi ajánlások szerint ez lenne a nemzetközileg elfogadott elsővonalbeli kezelés. Poller  szerint 10-20 gépre lenne szükség a kórházakban, jelenleg Magyarországon 40 körül van a számuk.

A stáb megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ahol azt mondták: 2010 óta folyamatosan nő a sugárterápiás gépek száma az országban, idén pedig 22 milliárd forintért szereznek be orvosi eszközöket.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink