2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Sok országban már az omikron alvariánsa fertőz

A BA.2 néven ismert alváltozat Európa és Ázsia egyes részein már elkezdte kiszorítani a BA.1-et, vagyis az eredeti omikront, írja a hvg.hu.

Ma már világszerte a koronavírus rendkívül fertőzőnek tartott omikron nevű variánsa okozza szinte az összes megbetegedést. A változat BA.1 néven ismert a kutatók között, de ennek létezik egy alvariánsa is, a BA.2. A szakértők szerint ez a változat Európa és Ázsia egyes részein már elkezdte kiszorítani a BA.1-et.

A vírusok követésével foglalkozó nyilvános adatbázis, a GISAID adatai szerint a BA.2 a Dániában előforduló esetek nagyjából 82 százalékáért lehet felelős. Az Egyesült Királyságban az esetek 9 százalékát, az Egyesült Államokban pedig 8 százalékát teszi ki – írja a hvg.hu.

A BA.1 és BA.2 mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két másik alváltozatot is nyomon követ: az egyik BA.1.1.529, a másik BA.3. Genetikailag mindkettő szoros rokonságban áll az eredeti omikronnal, ám olyan mutációkkal rendelkeznek, amelyek képesek megváltoztatni a vírusváltozatok viselkedését.

A BA.2 egyik érdekesebb tulajdonsága, hogy hiányzik belőle egy genetikai jellemző, emiatt pedig nehezebb felismerni. Így akadt rá a „lopakodó” név. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták: az alváltozat továbbra is kimutatható a PCR-tesztekkel, az ezzel ellentétes hírek pedig tévesek szerintük.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink