hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Post-Covid és omikron: egyelőre nincs elég adat

Mivel a post-Covid-tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek, egyelőre nincs még elegendő adat az omikron utáni post-Covidról, írja az Index.

Az eddigi tapasztalatok alapján azonban nincs okunk feltételezni, hogy ebből a szempontból jelentős eltérés lenne a korábbi variánsokhoz képest – erről dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke beszélt az Indexnek.

A lap felvetette, hogy miután úgy tűnik, a fertőzés ideje alatt az omikron-variáns enyhe tüneteket produkál, ez jelentheti-e azt, hogy az utóhatások sem lesznek olyan intenzívek. A szakember szerint erre sajnos nem lehet alapozni.

A poszt-Covid-szindróma bárkinél bármilyen életkorban jelentkezhet, olyanoknál is, akiknek a fertőzés ideje alatt nem voltak súlyos tüneteik, vagy akiknél akár tünetmentesen zajlott le a betegség. A korábbiakban azt tapasztaltuk, hogy ezek a panaszok legalább két hónapig tartanak, többek között fáradtság, légszomj, idegrendszeri tünetek alakulnak ki, de számos más panasz is jelentkezhet. Fontos kiemelni, hogy olyan tünetekről van szó elsősorban, amelyek korábban nem jelentkeztek a betegnél – hangsúlyozta Szabó Attila.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés