hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Táplálkozás

Soha nem késő letenni a poharat

Az alkoholos májbetegség viszonylag késői és súlyos stádiumában is nagyban javíthatja a prognózist, ha a betegnek sikerül elszánnia magát a teljes absztinenciára.

Noha nagyon is igaz, hogy soha nem késő új életet kezdeni, a kezdetben csak alattomos tünetekkel támadó alkoholos cirrhosisban szenvedő betegek egynegyede soha nem hozhatja meg ezt a döntést, mivel előbb meghal, mint hogy felhagyna az ivással.
A University of Southampton hepatológusa, Nick Sheron, 100 beteg májbiopsziás mintáját elemezte a cirrhosis súlyossága szerint. Ezzel párhuzamosan az országos mortalitási adatok elemzésével azt igyekezett meghatározni, mennyiben befolyásolja az alkoholos májbetegség hosszú távú túlélését az aktuális és rendszeres alkoholfogyasztás megléte vagy hiánya.
Eredményei alapján úgy tűnik, hogy a cirrhosis májbiopsziával igazolt súlyossága kevésbé függ össze a túléléssel, az absztinencia ugyanakkor jelentős befolyásoló faktor. Lényegesen jobb túlélést észlelt azokban az esetekben, amikor a cirrhosis kórismézése után egy hónappal a beteg teljesen absztinens volt, mint azoknál a betegeknél, akik képtelenek voltak felhagyni az alkoholfogyasztással: a 7 éves túlélés az első csoportban 72 százaléknak, míg a második csoportban mindössze 44 százaléknak adódott.
A Medical News Today internetes oldal által közzétett beszámolójában Sheron hangsúlyozza, hogy még előrehaladott cirrhosisban is javítja a prognózist, ha a beteg végleg leteszi a poharat. Ennek fényében kettős célt kell megvalósítani az alkoholos májbetegség kezelésében: egyrészt segíteni a beteget abban, hogy elég hosszú ideig éljen az absztinenciáról hozott döntés meghozatalához, másrészt később is minden támogatást megadni számára ahhoz, hogy végérvényesen kitartson elhatározása mellett.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés