hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Segít-e a kis patikákon a patikaliberalizáció megszüntetése?

Nem osztatlan a patikaliberalizációs moratórium meghirdetésének sikere. A kormányzati szándék – legyen egyenletes és színvonalasabb az ellátás, s ne a befektetők, hanem a betegek érdekei legyenek a fókuszban – nemes elgondolás.

Az is biztató, hogy az új szabályok kimunkálásában az egészségügyért felelős államtitkár számít az érintettek véleményére. Van rá ideje bőven, hiszen tervei szerint tavasszal kerül a parlament elé az új jogszabály.

Három éve azzal magyarázták a gyógyszertár-alapítás szigorú szabályainak enyhítését, hogy javuljon a lakosság gyógyszerellátása, induljon be a verseny a megnyerésükért. Ez szép elgondolás, s részben meg is valósult. Ám javarészt a nagyobb településeken élők nyertek, a kisfalvakban élők kegyeiért senki sem vetekszik. Ők nem is annyira a szabad patikaalapítás miatt kiszolgáltatottak, hanem mert az ellátásukért felelős gyógyszertárak többsége veszteséges, nincs pénztartaléka. Ezért aztán nem tud készletezni, így gyakran csak megrendelés után jutnak a doktor által felírt orvosságokhoz a betegek.

A fő gond ebben a szektorban is a forráshiány. Ugyanis az árréstömegből annál kevesebb jut egy gyógyszertárra, minél többen vannak. Nagy kár persze, hogy nem kötötték megfelelő alaptőkéhez a gyógyszertár-alapítást. Az is elgondolkodtató, hogy a gyógyszertárak egyetlen bevételét adó árrés lényegesen kevesebb az EU-ban alkalmazottnál. Így az egészségügy új irányítója – ha hosszú távra szóló szabályozást akar – számos javaslat meghallgatása után dönthet.

Nógrádi Tóth Erzsébet
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés