hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Sakkjátszma

Színházi előadások díszletéről ritkán beszélünk önállóan. Legföljebb akkor, ha lenyűgöz a látványuk.

A híres német rendező, Peter Stein például egy teljes nyírfaerdőt ültetett a színpadra. Tonnányi termőföldet hordatott alá. Csehovot játszott, gondolhatnánk. De nem. Egy csehovias Gorkijt, a Nyaralókat. Az a tény, hogy a nyírfákról Csehov jut eszünkbe, analógiás gondolkodásra vall. Megszoktuk, hogy a nyírfa „valami oroszos”. Ilyenkor mondják, hogy a díszlet elmeséli a darabot. Ez nem mindig jó. A színházi szakmából sokan nem szeretik, ha a színpad így működik. Volt a Vígszínházban egy Cseresznyéskert-előadás – Csehov, persze –, amelynek díszletét a híres David Borovszkij tervezte. Vízszintesen kettéosztotta a teret, és a felső felére, mintegy a „plafon” fölé állította a fákat. A kert valósággal agyonnyomta a szereplők életterét. A díszlet előre „megmagyarázta” az előadást. Kis túlzással elég lett volna megszemlélni – és hazamenni.

Sokszor nagyon gazdag a díszlet. Nagy mennyiségű vasat vagy fát építenek bele. Egyszer egy vasúti sínforgatót szereltek a győri színpadra, a hozzá tartozó mozdonnyal. A vígszínházi Macbethben huzalokon röpködtek a boszorkányok a mennyezet alatt. Az Operaház fantomjában a szemünk láttára alakul át a színpad irodából kupolás tetővé vagy föld alatti csatornalabirintussá; a musicalnek a természetéhez tartozik a káprázat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Koltai Tamás
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés