hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Rövidlátó a kormányzat – figyelmeztetnek a gyógyszercégek

Közvetlenül és a tovagyűrűző hatások révén együttesen 855,6 milliárd forint hozzáadott értéket állítottak elő 2010-ben a Magyarországon termelőkapacitással rendelkező gyógyszergyárak. A vállalkozások fejlődése vagy esetleges hanyatlása ezért a gazdaság egészére erőteljes hatással van – állapította meg tanulmányában a Századvég Gazdaságkutató Zrt, amelyet a Világgazdaság idéz.

Rövidlátó az a kormányzati gondolkodás, amely a magyar gyógyszeriparban kizárólag megtakarítási lehetőséget lát, mert nem veszi figyelembe az ágazat kiemelkedő nemzetgazdasági hozzájárulását. Erre is fel szeretnék hívni a figyelmet a négy hazai gyártókapacitással rendelkező gyógyszercég, a Richter, az Egis, a TEVA és a Sanofi vezetői annak a kutatásnak a kapcsán, amelynek során a Századvég a vállalatok nemzetgazdasági szerepét értékelte – írja a Világgazdaság.

A cégek összesen több mint tizenkétezer főt foglalkoztattak 2010-ben, de nemzetgazdasági szinten a hozzájuk kapcsolódó foglalkoztatás a multiplikatív hatások miatt ennél jóval jelentősebb: a társaságok összesen majdnem 40 ezer munkahely létrehozásában/megtartásában játszanak szerepet.

A cégek vezetői úgy látják: a kormánynak mindezt figyelembe kellene venni akkor, amikor a gyógyszeripart érintő döntéseket hoz, mert azok nem kizárólag az iparágra hatnak.  A kizárólag a gyógyszerkasszára fókuszáló szemlélet nem csak ettől tekint el, de arra sincs tekintettel, hogy a gyógyszergyártás hazánk egyik legversenyképesebb ágazata. 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink