hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Rövidebbek a várólisták

Javult a helyzetük azoknak a betegeknek, akiknél várólistás beavatkozásokat kell elvégezni. Az OEP adatait a Magyar Nemzetben elemezték.

Javult a helyzetük azoknak a betegeknek, akiknél várólistás beavatkozásokat kell elvégezni, ugyanis míg júliusban 32 704-en vártak műtéti ellátásra, addig a legfrissebb, októberi adatok szerint már csak 28 862-en, vagyis négy hónap alatt négyezerrel csökkent a listán szereplő betegek száma. A műtétek mellett a várakozási idő is rövidebb, bár egyes esetekben a helyzet most sem kedvező – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb adataiból, amelyeket a Magyar Nemzetben vettek górcső alá.

A legtöbben a szürkehályog-műtétre várakoznak. Jelenleg 10 937 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra, és az átlagos várakozási idő 98 nap, de nagy az eltérés az ország egyes térségei között. A legtöbben, 2271-en a Nyugat-Dunántúlon várnak szürkehályog-műtétre, ők átlagosan 99 nap után kerülnek sorra, Dél-Közép-Magyarországon azonban csak 33 napot kell várni ugyanerre. Most 440-nel kevesebben várnak szürkehályog-műtétre, mint július­ban, de hosszabb távon is folyamatos javulás tapasztalható. A 2013-as adatokhoz képest idén októberre felére csökkent a várólista hossza, a tervezett, átlagos várakozási idő pedig a negyedére mérséklődött.

A leghosszabb ideig a térdprotézisműtétekre kell várni. Átlagosan 432 nap után végzik el a beavatkozást, és több mint 6200 ember szerepel a listán. A régiók közül legnagyobb türelemre a Nyugat-Dunántúlon van szükség, ott ugyanis 470 nap is eltelhet, míg új térdprotézist kap valaki. A Dél-Alföldön ennél jóval hamarabb, akár 156 nap után is elvégezhetik a műtétet. A legkevesebb várakozó (251 beteg) Dél-Közép-Magyarországon van, őket átlagosan 184 nap után műthetik meg. Bár még mindig akad, aki egy évnél is többet vár az operációra, mégis tény, hogy ennél a műtétnél is jelentősen javultak a hosszú távú mutatók. Három évvel korábban még 30 százalékkal több beteg szerepelt a listákon, és a tervezett várakozási idő is közel a felére csökkent, most 351 nappal rövidebb.

Gerincstabilizáló műtétre jelenleg 670 embernek lenne szüksége, és ez esetben is kifejezetten nagyok a régiós különbségek. A Dél-Alföldön például csupán hét nap a várakozási idő, ott jelenleg 11 páciens szerepel a listán, míg a Dél-Dunántúlon várakozó 251 betegnek akár 556 nap is eltelhet a műtétig. Az országos átlag 356 nap, ami egy teljes évvel kevesebb, mint 2013-ban. A szintén súlyosabb beavatkozásnak számító csípőprotézis-műtét esetében az érintett 5743 páciensnek átlagosan 350 napot kell várakozással töltenie. A legrövidebb idő, 128 nap után itt is a Dél-Alföldön kerülhet sorra egy beteg, míg a legtöbbet, 285 napot Észak-Magyarországon kell várni. A térdprotézishez hasonlóan erre a beavatkozásra is 30 százalékkal kevesebb páciens vár most, mint 2013-ban, és esetükben 162 nappal rövidült a várólista három év alatt.

Az OEP adatai alapján hosszú a várólista azon hasfali és lágyéksérvműtétek esetében is, ahol implantátum beültetése is szükséges. Erre ugyanis átlagosan 316 napot kell várnia a 727 érintettnek. Ebből a szempontból is az észak-alföldi régióban a legjobb a helyzet, itt 11 nap után kórházba kerülhetnek a várakozó betegek, míg a legrosszabb mutatói Nyugat-Közép-Magyarországnak vannak, az ottani listán ugyanis 242-en szerepelnek, és riasztón sok, 722 nap is eltelhet a műtétig.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink