hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Rosszabb a fájdalomnál

Megsemmisítő gyengeség

„Nincs semmi bajom, csak gyenge vagyok” – halljuk gyakran, de  daganatos betegségben ezt a tünetet hajlamosak vagyunk bagatellizálni. A fájdalomcsillapításon kívül pedig az anémia kezelése is sokat javíthat a betegek állapotán.

Több életminőség-vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a daganatos betegeknek a legnagyobb szenvedést sok esetben nem a fájdalom, hanem a megsemmisítő gyengeség okozza. Az anémia – amelynek egyik legjellemzőbb tünete a fáradtságérzés – túlnyomó részüket érinti. Leggyakrabban lymphomákban, tüdőrákban, valamint nőgyógyászati és urogenitális daganatokban szenvedő betegeknél fordul elő. Oka lehet a vérvesztés, a hemolízis, a csontvelő tumoros infiltrációja, a csontvelőfibrózis vagy a fokozott lépműködés, de a táplálkozás zavara is.

Súlyossága alapján négy kategóriába sorolható, az enyhétől (9,5 g/dl-es hemoglobinszint) az életveszélyesig (6,5 g/dl alatti). Nemcsak az anémia foka, hanem kialakulásának sebessége, illetve a beteg életkora és társbetegségei is befolyásolják a tüneteket, amelyek között a fáradtságérzésen és a sápadtságon kívül a légszomj, a szívdobogásérzés, a szédülés, a mellkasi fájdalom, a tudat beszűkülése is szerepel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Földessy Zsófia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés