2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Romániában folytatódik a diákok rendszeres tesztelése

Romániában a diákokon végzett gyorstesztek által kimutatott koronavírus-fertőzések kétharmadát a PCR-tesztek is igazolták, ezért folytani fogják a rendszeres szűrést, mert hozzájárul a járvány féken tartásához, jelentette be Sorin Cimpeanu oktatási miniszter.

A román tárcavezető egy csütörtök esti televízióműsorban elégedetten nyilatkozott a mások által alacsonynak tartott "találati" arányról, és úgy értékelte: nem szabad alábecsülni, hogy kétezer diákot így idejében karanténba tudtak küldeni, ugyanis ha ők a közösségben maradtak volna, szerinte további húszezer társukat fertőzhették volna meg.

Cimpeanu beszámolt róla, hogy az oktatási tárca 18,5 millió nyáltesztet kapott a katasztrófavédelemtől, ami számításai szerint elegendő lesz arra, hogy még két hónapig rendszeresen teszteljék az iskolásokat. A tárcavezető azt is megerősítette: jövő héten egyetlen megyében sem kell valamennyi iskolát bezárni, ugyanis a hatályos rendelkezések szerint ezt csak ott kell elrendelni, ahol betelt a koronavírusos betegeknek elkülönített kórházi ágyak több mint 75 százaléka. Az iskolák bezárásának elkerüléséhez azonban Kolozs megyében arra volt szükség, hogy további kórházi kapacitásokat különítsenek el a fertőzöttek számára. A korábbi hétszázról ezerre növelték a Covid-ágyak számát, így sikerült leszorítani a Covid-kórházak telítettségi mutatóját.

Az egyes tanintézmények szintjén továbbra is elrendelhetik az oktatás internetre költöztetését, ha a közösségben megjelenik a fertőzés. Az oktatási miniszter által pénteken közölt heti összesítés szerint jelenleg több mint 32 ezer diák (a tanulók 1,1 százaléka) és csaknem 8300 tanár (a pedagógusok 3 százaléka) fertőzött, ezért 4757 osztályban (3,4 százalék), illetve 163 iskolában (0,9 százalék) függesztették fel az óralátogatást és tértek át az internetes oktatásra. Az iskolákban mintegy 15 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma egy hét alatt, ami a járvány terjedési sebességének lassulását jelzi, hiszen a múlt pénteki összesítés még azt mutatta, hogy egy hét alatt megduplázódott a fertőzött iskolások száma.

Romániában egyébként enyhén csökkentek a héten a napi esetszámok a kedden feljegyzett - 40 ezret meghaladó - abszolút csúcshoz képest, de még pénteken is több mint 30 ezer új fertőzöttet jelentettek. Az utóbbi 24 órában diagnosztizált 31 776 új eset 25 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, a 96 halálos áldozat pedig másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak.

Pénteken meghaladta az ezret a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein ápolt súlyos betegek száma, ami 34 százalékos növekedés az egy héttel ezelőtti adathoz képest. A romániai kórházakban csaknem 11 ezer koronavírusos beteget kezelnek, 30 százalékkal többet, mint múlt pénteken.

*

Izraelben minden település "erősen fertőzött" kategóriában van, de már javulnak a koronavírus-járvány mutatói, közölte az egészségügyi minisztérium a honlapján pénteken. Az ország mind a 280 települése piros színkóddal jelzett, vagyis jelentősen fertőzött. Az R, a fertőzési mutató viszont 0,9-re mérséklődött, vagyis száz fertőzött csak 90 embernek adja át a vírust, ami a járvány visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámban, decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Tovább zsugorodott a fertőzöttek száma, jelenleg 373 160 aktív koronavírusos esetet tartanak számon a mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben. A fertőzöttek mellett jelenleg 73 229-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek. A kórházi ellátást igénylő 2715 beteg közül jelenleg 1132-en vannak súlyos állapotban, és 288-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Ezek a számok továbbra is folyamatosan magasak, mert a súlyos betegek statisztikába kerülése 1-2 héttel követi a fertőződéseket.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 094 984 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Világméretű összehasonlításban Izrael a harmadik az összesen mért fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, a több mint félmillió lakosú országok körében, emelte ki a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Izraelben tavaly december vége óta 6 692 301, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,97 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 446 649-en, a lakosság 47,82 százaléka már három oltást kapott, és 658 505-en adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 9080-an, az utóbbi hét napon 338-an haltak meg.

*

Az április 24-re kiírt parlamenti választásokon a karanténban lévő kontaktszemélyek is az urnák elé járulhatnak Szlovéniában, közölte pénteken az országos választási bizottság. A testület elvetette az egészségügyi hatóságok azon javaslatát, hogy azok a személyek, akik fertőzöttel érintkeztek, és emiatt elkülönítőben vannak, külön időpontban, urnazárás után szavazhassanak. Dusan Vucko, a bizottság elnöke ugyanakkor elmondta: koronavírus-fertőzés miatt a választás napján karanténban lévő választópolgárok csak levélben szavazhatnak, azokról pedig, akik közvetlenül a választás napja előtt értesülnek arról, hogy fertőzöttek, legkésőbb április 25-ig hoznak döntést. A hatályos szlovén választási törvény szerint a levélben történő szavazás iránti kérelmet legkésőbb a választás előtt öt nappal kell benyújtani.

A ljubljanai kormány eközben - hogy biztosítsa a rendőrség és a katonaság zavartalan működését -, feloldotta a két említett ágazat kötelékében szolgáló dolgozók karanténkötelezettségét fertőzött személlyel való érintkezés esetén.

A határozat péntektől hatályos, feltétele pedig, hogy a rendőrség és a katonaság tagjait rendszeresen teszteljék, a kontaktszemélyek pedig FFP2-es védőmaszkot viseljenek.

Péntekre 11 668 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 22 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 963 beteget ápolnak, közülük 132-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 261 663-an kaptak védőoltást, közülük 1 212 493-an mindkét adagot felvették.

A szomszédos, közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 8094 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 46-an hunytak el. Kórházban 2126 beteget ápolnak, közülük 185-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 297 062-en kaptak védőoltást, közülük 2 210 090-en már a második adagot is beadatták maguknak.

Járványügyi szakemberek szerint a lakosság 80 százaléka már rendelkezik a koronavírus ellen termelődött antitesttel. Vagy úgy, hogy maga is megfertőződött, vagy az oltás révén. Húsz százalék azonban még semmilyen formában nem érintkezett a kórokozóval, emiatt pedig még mindig nagy a járvány terjedésének a lehetősége.

*

A világon 390 833 248 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 724 931 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 387 677 224 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 711 128 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink