hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Rétvári: cél a következetes és hatékony fellépés

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint az új költségvetési csalás bűncselekmény tényállás megalkotásának célja, hogy következetesebbé és hatékonyabbá tegye a Büntető Törvénykönyvet (Btk.) a büdzsét károsító bűncselekmények vonatkozásában. Rétvári Bence a Btk. módosításáról szóló javaslat keddi parlamenti expozéjában kiemelte, hogy az indítvány részét képezi a táppénz- és egyéb társadalombiztosítási csalások hatékonyabb üldözésének lehetővé tétele is.

A parlamenti államtitkár rámutatott: a kisebb vagyoni hátrányt okozó, de tömegével előforduló, a társadalombiztosítási és a szociális ellátás rendszerét kijátszó bűncselekmények vonatkozásában a költségvetés a visszaélés társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással vétség törvényi tényállása által lesz védett.

A javaslat egységesíti az eddigi széttagolt bűncselekményi értékhatárokat, az összes, a költségvetést sértő bűncselekményt egy cím alá vonja össze. Végül megszünteti a szankciók indokolatlan kuszaságát, és egységes, differenciált szankciórendszert vezet be - fejtette ki az államtitkár.

A törvényjavaslat szakít azzal a jelenlegi megoldással, amely az e körbe tartozó kisebb súlyú bűncselekményekhez kapcsolódóan büntetlenséget biztosít a tartozás megfizetése esetére. Továbbra is motiválja ugyan az elkövetőt a tartozás hatékonyabb megtérülése érdekében, de a büntethetőséget megszüntető ok megállapítása helyett, csak a büntetés korlátlan enyhítésére ad lehetőséget. Az új szabályozás nagyobb visszatartó erőt is jelent, mivel a felelősség megállapítására mindig sor kerül, a korlátlan enyhítés csak lehetőség, amely a bíróság mérlegelési jogkörébe tartozik.

A különböző költségvetési kiadásokat és bevételeket védő, hatályos büntető törvényi tényállások speciális elkövetési magatartásai által a költségvetés egy-egy szegmensét védő meghatározások helyett indokolt, hogy a jogalkotó magát a költségvetést állítsa a védelem fókuszába - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence kiemelte: ez a megoldás alkalmas arra, hogy kiiktasson számos "kiskaput", visszaélési lehetőséget a szabályozásból, így a védelem hatékonysága javuljon.

A módosítás további előnye az egyes, egyébként rokon tényállások közötti, semmilyen szakmai érvvel nem indokolható kettősség, illetve különbözőség kiküszöbölése. Nem tartható fenn például, hogy az európai közösség költségvetésének védelmében a gazdálkodó szervezetek vezetőinek a felelőssége is felmerülhet, míg a magyar költségvetés védelmében nem.

Kitért arra is, hogy a kormány a költségvetés védelmének kiemelt jelentőséget tulajdonít. A közteherviselési kötelezettséget teljesítő emberek érdekével egyezően a kormány elkötelezett többek között a táppénzcsalások, a rokkantsági nyugdíjjal kapcsolatban elkövetett csalások és az ÁFA-csalások elleni fokozottabb és összehangolt fellépés iránt.

A rendszerváltozás óta eltelt több mint 20 év tapasztalatai bebizonyították, hogy a költségvetés büntetőjogi védelmének jelenlegi rendszere elavult, a védelmet biztosító tényállások a költségvetést támadó bűncselekmények egyes megjelenési formáira adnak választ - fejtette ki Rétvári Bence.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink