hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

ReSzaSz: biztató az érsebészet finanszírozásának emelése

A finanszírozás korrekciója bizakodásra ad okot, de még számos ponton kell beavatkozni a rendszerbe ahhoz, hogy az érbetegek ellátása javuljon.

Közleményben reagált a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter hétvégi bejelentésére, miszerint az érsebészeti ellátás fix díjainak 83 százalékos emeléséről döntött a kormány, ami 2,5 milliárd forintos növekedést jelent jövőre.

Mint írják, bizakodásra ad okot, a hiánypótló intézkedés, ugyanakkor hozzáteszik: széles körben ismert az a tény, hogy Magyarországon az amputációk száma háromszorosa a nemzetközi átlagnak. Ez a lesújtó szám többek között az érsebészeti ellátások alulfinanszírozásának köszönhető. Ez a mindennapi életben azt jelenti, hogy amikor ellátunk egy érbeteget a szakma szabályai szerint, modern eljárásokkal, akkor veszteséget termeltünk a kórháznak. Ebből kifolyólag tízből kilenc kórházigazgató nem fejlesztette az érsebészeti osztályát, ami közvetlen összefüggésben áll a háromszoros amputációs aránnyal.

Emlékeztetnek arra, hogy három évvel ezelőtt a ReSzaSz volt az egyik szervezet, amelyik felhívta a figyelmet az amputációk magas számára. A helyzet azóta érdemben nem változott, habár a kormány korábban is tett intézkedéseket a helyzet javítására: havi nyolc (II. progresszivitás), illetve tíz millió (III. progresszivitás) forintos plusz forrásról döntött azon kórházak tekintetében, ahol az érsebészeti osztályok működnek. Ennek a forrásnak töredéke (sem) jutott el az érsebészekhez, vagy az érbetegekhez, eltűnt a kórházadósság tengerében.

A finanszírozás korrekciója, az érbetegek ellátására fordítható forrás emelkedése a bizakodás időszaka, de mindannyian tudjuk, hogy még számos ponton kell beavatkozni a rendszerbe ahhoz, hogy az érbetegek ellátása javuljon: az érbetegekkel foglalkozó ellátó helyek struktúráját át kell világítani, az érbetegek ellátásával foglalkozó szakemberek szerepét és helyét a rendszerben rendezni kell, a progresszivitási szintek szintén korrekcióra szorulnak, a kijelölt III. progresszivitású szintű ellátóhelyek fejlesztését fel kell gyorsítani – fogalmaznak a közleményben.

Végül kiemelik, hogy az érsebészet csak egy fogaskerék az ellátórendszer motorjában. Önállóan nem tud hatékonyan működni. Az ellátórendszer valódi reformja és a benne dolgozók megbecsülése sürgetőbb mint valaha.

A ReSzaSz partner a betegek és az egészségügyben dolgozók érdekeit szolgáló intézkedésekben – zárják a közleményt.

hirdetés

Könyveink