hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Rendben jönnek a várt vírusok

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte a tisztiorvosi szolgálat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint újabb három beküldött mintában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. Ebben a szezonban eddig három esetben az influenza A(H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(H3) jelenlétét igazolták a vizsgálatok.

A betegek légúti mintáiból eddig kimutatott influenzavírusok megfelelnek a 2012-13-as szezonra gyártott vakcinában található törzseknek. "Ez azt jelenti, hogy a védőoltás láthatóan magas szintű védelmet nyújt a közeledő influenzajárvány ellen" - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy "még mindig nem késő kérni a védőoltást". Az influenza elleni térítésmentes vakcina - a jogosultak számára - továbbra is elérhető a háziorvosoknál. Gyógyszertári forgalomban - orvosi rendelvényre - ebben a szezonban is többféle készítmény kapható - fejtette ki az ÁNTSZ.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés