hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Rekord közeli műhibaperes kártérítést fizethet a kórház

Újabb, kamatokkal és egyéb tételekkel együtt százmillió forintot meghaladó kártérítést és további közel havi félmillió forintos járadékot ítélt meg egy műhibaperben a bíróság az egyik fővárosi kórházzal szemben - írja a Magyar Nemzet.

Az említett ügyben - amelyben június közepén várható jogerős ítélet - kiszabott kártérítés magasnak számít, de volt már példa ennél nagyobb összegre is. A műhibaperben eddig megítélt legmagasabb magyarországi kártérítés (kamatokkal és egyéb tételekkel együtt) 130 millió forint volt.

A lapnak Szűcs Péter, a mostani ügy felperesének jogi képviselője elmondta, hogy a műhibaperek gyakoriságában és a megítélt összegekben enyhe emelkedés figyelhető meg, ám a kártérítésekben még így is háromszoros a lemaradásunk Ausztriához és Németországhoz, és 10-15-szörös az angolszász országokhoz képest.

A Magyar Nemzet szerint a konkrét ügy ismét felhívja a figyelmet arra, hogy rendezetlen a fekvőbeteg-ellátó intézmények felelősségbiztosítása, mert bár jogszabály szerint ilyennel rendelkezniük kell, a legtöbb kórháznak olyan szerződése van, amely alapján a biztosító általában 5, ritkábban 10 millió forintig áll helyt. A limit fölötti összeget a kórháznak vagy a fenntartónak kell kifizetnie.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés