hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

Rehabilitációs központ lesz Sárváron

Sárváron a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében térségi rehabilitációs központot hoznak létre. A fejlesztésnek köszönhetően a Sárvári Kórház a régióban egyedülálló profilú szolgáltatást nyújt majd a rászorulóknak. A 2010 nyarára elkészülő rehabilitációs központ kialakításához 791 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar állam.

A sárvári Önkormányzati Kórház az aktív ellátás megszűntét követően térségi rehabilitációs központot kívánt létrehozni. A nemzetközi szintű rehabilitációs központ fejlesztése szakmai háttere lehet Sárvár város és a régió egészségturisztikai korszerűsítéseinek, hozzájárulhat egy exkluzív vendégeket vonzó gyógyhely nemzetközi turisztikai piacra történő bevezetéséhez.

A kórház jelenleg 201, részben rehabilitációs, részben krónikus ággyal működik, melyek egy része Simaságon van elhelyezve. A jelenlegi két telephelyes elhelyezés helyett egy központi telepre koncentrálva, a környező területi (Celldömölkön a pszichiátria) és súlyponti (Szombathelyen az onkológia) kórházakkal együttműködésben olyan szakmai profiltiszítást valósít meg, amivel mind Vas megyében, mind a régióban is egyedülálló profilú, közfinanszírozott rehabilitációs szolgáltatást nyújthat a rászorulók számára.

A beruházást követően a 92 ággyal megvalósuló komplex rehabilitációs tevékenység szervezetileg az intézmény egy gyógyító osztályát fogja alkotni. A szakmai elképzelések szerint az osztály ún. rehabilitációs mátrix formában működik majd, aminek lényege, hogy az egyes rehabilitációs részlegek (onkológiai, nőgyógyászati, reumatológiai, gasztroenterológiai, pszichiátriai) között a mindenkori igényeknek megfelelően szabad átjárhatóság lesz. A részlegen megtalálható lesz minden olyan terápiás egység, ami a rehabilitációs ellátáshoz szükséges. 

A fejlesztés a Sárvári Önkormányzati Kórház telephelyén, egy új, háromszintes bővítmény létrehozásával valósul meg. Az épületekben két-, három- illetve négyágyas, önálló fürdőszobával rendelkező  betegszobákat alakítanak ki, lehetőséget teremtve, hogy a rehabilitáció  az eltérő ellátási igényeknek megfelelően történjen meg. A fejlesztés fontos eleme az érintett épületekben valamennyi fogyatékosságra kiterjedő komplex (fizikai és info-kommunikációs) akadálymentesítés.

Az újítás létrejöttével az ötszakmás regionális rehabilitációs központ mellett változatlanul megmaradnak a meglévő munkahelyek, az intézményben folyó  orvos-szakmai tevékenység, valamint a térségben új rehabilitációs kultúrák alakulhatnak majd ki.

Forrás: Sajtóanyag

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés