hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

 

Tudomány

Rákkeltők lehetnek a nikotinpótló rágógumik

A dohányzásról való leszokás érdekében használt nikotinpótló rágógumik növelhetik a szájüregi rák veszélyét – olvasható a PlosOne internetes szaklapban.

Már korábban is ismert volt, hogy a FOXM1 gén expressziója kifejezettebb számos különféle rák esetében. A Dr. Muy-Teck Teh által vezetett vizsgálatban a FOXM1 gén expressziója és a szájüregi rák közötti kapcsolatot tanulmányozták. Eredményeik szerint a szájüregi rák korai, progresszív fázisában, még a tünetek megjelenése előtt, emelkedett volt a FOXM1 aktivitása a szájüreg sejtjeiben. Ez azt jelenti, hogy a FOXM1 aktivitás felhasználható lehet a szájüregi rák biológiai markereként. Ez jelentős előrelépés lenne, mivel a szájüregi rákot általában csak késői stádiumában fedezik fel, és igen rossz prognózisú (az ötéves túlélési arány csak mintegy 50 százalék).
A szájüregi rákok döntő többsége a dohányzás és/vagy az alkoholfogyasztás következtében alakul ki. A nikotint magát azonban – szemben a dohánytermékekben található kátránnyal és a szénmonoxiddal – mindezidáig nem tartották rákkeltőnek. Ezért meglepő volt a vizsgálatnak az az eredménye, mely szerint a nikotin jelentősen növelte a FOXM1 aktivitását a szájüregi hámsejtekben. Ez a hatás független volt attól, hogy dohányzott-e, dohányt rágott-e vagy nikotinpótló – nikotint tartalmazó – rágógumit használt-e a személy. A szerzők szerint annak fényében, hogy a nikotin közvetlenül aktiválja a FOXM1 onkogént, és ez, együtt a nikotinhasználattal, malignus folyamatot indíthat el a szájüregben, újra kell gondolni a nikotinpótló szerek alkalmazását. Felhívják a figyelmet egy új fejleményre is: mióta betiltották az éttermekben a dohányzást, olyan alkoholos italok terjedtek el, amelyek jelentős mennyiségű dohánykivonatot is tartalmaznak. Ennek súlyos következményei lehetnek, mivel az együttes alkohol- és dohányabúzus 100-szorosra növeli a szájüregi rák kockázatát.

Weisz Júlia

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink