hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Rákgyógyszer: hamarosan indul a hazai gyártás

Hamarosan befejezik a Teva gödöllői gyárában annak az új üzemcsarnoknak az építését, ahol az onkológiai betegek terápiájában alkalmazott s a napokban hiánycikké vált gyógyszerhatóanyagot gyártják majd.

A mintegy 30 milliárd forintos beruházás biztonságossá teszi a hazai betegellátást, közel 300 munkahelyet teremt, és a gyártási kapacitás lehetővé teszi az exportot is – mondta a Világgazdaságnak Paplanos Péter, a Teva kommunikációs vezetője. Amint megkapja a gyár a működéshez szükséges engedélyt és a minőségbiztosítási tanúsítványt, megindítja a termelést, várhatóan jövőre.

A napokban robbant a hír: a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról 25 beteget küldtek haza az 5-fluorouracil nevű készítmény hiánya miatt. Hamarosan kiderült, hogy a zalaegerszegi kórház mellett másik kilencben is elfogyott a készítmény. Feller Antal, a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója közölte, a hatóanyag Európa-szerte hiánycikk, ám cégük több európai nagykereskedelmi vállalattal fölvette a kapcsolatot, hátha vannak tartalékaik, s várják az ajánlataikat, hogy feltölthessék a kifogyott hazai készleteket.

Az 5-fluorouracil nevű hatóanyag sokféle kemoterápiás protokoll komponense, létkérdés a pótlása. A gyógyszerhiány oka az, hogy a készítményt gyártó holland gyárban gyártástechnológiai hiba miatt leállították a termelést, így a forgalmazóknak nem tudtak szállítani, s a kevés készlettel rendelkező kórházakban kifogytak a tartalékok.

A kórházak az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével egyedi importból beszerezhetik a gyógyszert. Ezt tette a zalaegerszegi intézmény is. Arra is lehetőségük van a kisebb kórházaknak, hogy a nagyobb gyógyszerkészletekkel rendelkező hazai onkológiai központokból kapjanak átmeneti segítséget. Így az onkológiai betegek az átmeneti gyógyszerhiányt átvészelhetik, annál inkább, mert a hollandiai gyárban hamarosan újra indul a gyártás – írja a lap.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink