hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Szigorítaná a kormány a gyógyszer-tartalékolás szabályait

A kormány szigorítaná a vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy a kórházak nagyobb gyógyszerkészleteket tároljanak. Előzőleg Zalaegerszegen félbe kellett szakítani daganatos betegek kezelését, mert elfogyott az ahhoz szükséges orvosság.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint általános probléma, hogy az egészségügyi intézményeknek nincs elég tartalék gyógyszerkészletük. A szakember szerint egy kórháznak minimálisan négy heti készlettel kellene rendelkeznie, ugyanakkor örülnek, hogy ha egy heti adagot biztosítani tudnak, hiszen a tartalékok pénzbe kerülnek. Rácz Jenő úgy véli, központi gyógyszerkészletből kellene ilyenkor kisegíteni a kórházakat, átmenetileg.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató helyettese, Kőszeginé Szalai Hilda úgy tájékoztatta a Magyar Rádió Krónika című műsorát, hogy a kormány gondolkodik ilyen megoldáson.

A Zalaegerszegen kifogyott daganatosok kezelésére használt orvosság, az 5-fluorourocil egész Európában, sőt, az Egyesült Államokban is hiánycikk, mert a gyártók különböző okokból nem tudnak annyit szállítani, amennyi kellene. Az OGYI munkatársa nagyjából fél évre teszi a helyzet megoldódását. Kőszeginé Szalai Hilda szerint azonban pozitívum, hogy a mostani átmeneti helyzetben is, ugyan különböző piacokról, de sikerül behozni a terméket. A szakember hozzátette, természetesen azonban ezeknek a gyógyszereknek az ára, a Magyarországon kihirdetettnek akár a többszöröse is lehet. Az érintett hazai korházak néhány nap alatt megkaphatják a hiányzó gyógyszereket, Zalaegerszegen például hétfőn már folytathatják a kezeléseket.

Az OGYI főigazgató helyettese elmondta, a kormány úgy szigorítaná a jogszabályokat, hogy a kórházaknak nagyobb készletet kelljen tárolniuk és a hiányt hamarabb kellene jelenteniük. Az egyik gyógyszer-előállító cég pedig azt tervezi, hogy Magyarországon is lesz gyártóhelye, amivel csökkenne a hazai betegek kiszolgáltatottsága.

Az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendége: Rácz Jenő

hirdetés

Könyveink