hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Pollenek tripla támadása

Nem lehetetlen a védekezés

Az évnek ebben a szakaszában szokás szerint már gyülekeznek az allergiás tünetekre panaszkodó betegek a háziorvosi és allergológiai rendelőkben. Tanácsaink és helyes terápiánk eredményeként megelőzhető az életminőség romlása, a tünetek súlyosbodása és a szövődmények kialakulása.

Egyes állítások szerint nincs olyan ember, aki mára ne vált volna túlérzékennyé, legfeljebb nem tud róla, mert (még) nincsenek panaszai. Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke cáfolja ezt: véleménye szerint a populáció egyharmada még nem szenzitizálódott, további egyharmad már igen, de még tünetmentes, és csak a fennmaradó egyharmadnak vannak tünetei. A pollenallergia prevalenciája hazánkban ma körülbelül 15 százalékos, de a betegek száma évente 10-15 százalékkal nő. A „tiszta” pollenallergia prevalenciája csak hét százalék körüli. A nyugati típusú életmóddal és az egyre fokozódó környezetszennyezéssel összefüggésben azonban teljesen új allergénekkel kell számolnunk.

Dr. Viczián Magdolna allergológus megerősíti: évről évre egyre többen keresik fel ilyen problémával a rendelőt. Hozzáteszi: ehhez szerencsére hozzájárul a lakosság javuló tájékozottsága is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés