hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Pető Intézet: valami lesz...

Lesz szerződés, amely garantálja, hogy a Pető Intézet állami többlettámogatáshoz jusson - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

A tárcát az MTI azután kereste meg, hogy az Index szerdán azt írta: nem kap plusz 420 millió forintos támogatást a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Pető Intézet, bár az oktatási államtitkárság múlt heti bejelentése után még az intézmény vezetésében is sokan abban reménykedtek, hogy a tárca kihúzza őket a bajból.

Az Emmi köznevelésért felelős államtitkársága közleményében hangsúlyozta, hogy a Pető Intézet a köznevelési feladatainak ellátására eddig is kapott és a jövőben is kap állami támogatást. Az intézetnek volt egy, az oktatásért felelős miniszter mérlegelési jogkörébe tartozó, tehát nem alanyi jogon járó támogatása is, amelyet közoktatási megállapodás keretében kapott a fenntartó - írták. Közölték, ez a szerződés - illetve az az alapján folyósított többlettámogatás - szűnt meg szeptember 1-jével, és bár ennek a továbbfolyósítása nem lenne kötelező, a köznevelésért felelős államtitkárság jelezte, hogy további egy évre előkészíti a fenntartóval közösen az újabb szerződést. A szerződést szeptember 1-jétől (!) kötik meg, ami garantálja a fenntartó állami többlettámogatáshoz jutását.

Makk Ádám, a Pető Intézet (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete) PR-vezetője még délelőtt azt mondta az MTI-nek, hogy a kiegészítő támogatásról szóló szerződést várhatóan - Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár korábbi nyilatkozatai szerint - kora ősszel írják alá. A tárgyalásokon 105-110 millió forintról volt szó - tette hozzá. Úgy vélte, ha megkapják a kiegészítő támogatást, akkor egy évre "levegőhöz jutnak", hosszabb távon viszont a Pető Intézetre szabott normatíva kidolgozása mutatná azt a kormányzati szándékot, hogy szükség van rájuk.

Az Együtt-PM azonnali vizsgálatot követel a Pető Intézet ügyében, hogy kiderüljön, megkapja-e az intézet a múlt héten megígért 420 millió forintos költségvetési támogatást - írta közleményében Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a választási szövetség társelnöke.

(forrás: MTI, Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink