hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Havi húszmillió veszteséget termel a Pető Intézet (FRISSÍTVE: lesz pénz...)

Az Index információi szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a Nemzetközi Pető Intézet: bevétele az évi 2,2 milliárdról 1,5 milliárdra apadt, így most havi 20 milliós mínuszt termel.

Az intézetben sokan attól tartanak, hogy a fenntartók konduktorok elbocsátásával próbálnak majd – időlegesen – úrrá lenni a helyzeten. A 360 fős intézmény költségvetésének legnagyobb kiadási tételét ugyanis a személyi kiadások jelentik. Az intézet mintegy 300 konduktort alkalmaz. Számuk azért magas, mert a Pető-módszer megköveteli, hogy teljes munkaidőben külön, személyenként foglalkozzanak az intézetbe kerülő gyerekekkel. Az elbocsátások így a felvehető gyerekek létszámát is csökkentenék.

A pénzügyi problémák súlyosságát jelzi, hogy az utóbbi egy évben legalább öt pénzügyi igazgatót vett fel a főiskola, de a fenntartó megszorítási terveit látva mindannyian gyorsan feladták, és távoztak. A státusz hónapok óta betöltetlen.

A fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Közalapítványtól. Az eddig nagyobb jogi önállóságot biztosító közalapítványt, amelyet a 1990-es években eredetileg a Nagy-Britanniából érkezett támogatások fogadására hoztak létre, megszüntették. Ezzel az intézmény elesett az 1 százalékos szja-adományoktól is, jóllehet a támogatási formát a mai napig reklámozzák a Pető Intézet honlapján... – olvasható az index.hu-n.

FRISSÍTÉS (2013.08.27. 20:10):

A nap folyamán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca a tervek szerint hozzávetőlegesen 420 millió forinttal támogatja az elkövetkező egy évben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetét.

 

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink