hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Pénzt is kapnak a szolgálatok a panaszügyekhez

Levélben értesíti az ÁNTSZ azokat, akiknek a betegellátással kapcsolatos, folyamatban lévő panaszos ügyeit az EBF-től átvette. A hatóság pénzt és szakembert is kap az ügyek befejezéséhez - írja a Magyar Hírlap.

Lakossági tájékoztatót tesz közzé az ÁNTSZ, hogy jelezze: átvette a betegellátással kapcsolatos, eddig lezáratlan ügyeket a nemrég megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelettől (EBF). A 2007-ben létrehozott felügyelet szeptember 15-i megszűnéséről júliusban döntött az Országgyűlés, az erre vonatkozó törvényt pedig augusztusban hirdette ki Schmitt Pál köztársasági elnök. A döntés értelmében szeptember 16-tól az ÁNTSZ regionális intézetei „örökölték meg” a folyamatban lévő ügyeket, az érintett ügyfeleket levélben értesítik. Az egészségügyi ellátással kapcsolatos új bejelentéseket a lakóhely szerint illetékes kistérségi intézetekbe várják.

43+5 álláshely az ÁNTSZ-nél

A feladat nem új, hiszen az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők védelmét az EBF létrehozása mellett is ellátta az ÁNTSZ, a felügyelet pedig az eljárásokban igénybe vette az ÁNTSZ segítségét. A hatóság tájékoztatása szerint a felügyelet szakemberei szeptember 27-től közvetlenül az ÁNTSZ állományába kerülnek át, a feladatokhoz 43+5 álláshelyet – utóbbi a Romák foglalkoztatása a közigazgatásban program keretében létesített munkaköröket jelenti – kapnak. Az ÁNTSZ emellett az EBF költségvetéséből is kap az átvett feladatokkal arányos összeget. Közölték azt is, a felügyelet megszűnése után is együttműködnek a betegjogi képviselőkkel.

Szeptember 16-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kapta meg az EBF másodfokú hatásköreit is, így az egészségügyi dolgozók nyilvántartásának vezetésével kapcsolatos fellebbezések elbírálását, s a jó hírnév igazolása esetében a másodfokú hatáskört, amely azokat az orvosokat érinti, akik diplomájukat külföldön is el akarják ismertetni.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés