hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Pénzt ígért az erőforrásminiszter

Erre az évre plusz 18,2 milliárd forint jut az egészségügyi ágazatnak - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten.

A többletforrásból 1,6 milliárd forintot kap a járóbeteg-szakellátás, 770 millió forintot fordítanak onkológiai betegek CT-MR-vizsgálatára, 790 millió forintot pedig a várólisták csökkentésére.  9,7 milliárd forint jut a kórházi ellátás teljesítményvolumen-korlátjának emelésére, 1 milliárd a sürgősségi ellátásra, 2,4 milliárd új eljárások befogadásának finanszírozására, de ebből a pénzből jut gerincstabilizációs műtétekre is, így ezen várólisták is csökkennek majd. Vastagbélszűrési programra 134 millió forinttal, a gyermekek korai fejlesztésére 65 millióval, a fogyatékkal élők és speciális ellátást igénylő betegek kezelésére pedig 300 millióval többet fordíthatnak - ígérte. Balog szerint a plusz forrásból 1300 csípő- és térdprotézisműtétet tudnak elvégezni - jellemzően a legrégebb óta várólistán lévőknél.

A lezárult rezidensi ösztöndíjpályázattal kapcsolatban a miniszter beszámolt arról, hogy a 770 pályázó közül 601-en nyertek. Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ösztöndíjaknak köszönhetően 2012-höz képest tavaly 14 százalékkal kevesebb orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink