hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Papp Magor sürgősségi licencvizsgát javasol

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke „a vércukormérős ügyben” elítélt rezidens esete kapcsán kapcsán nyilatkozott az MTI-nek.

Mint emlékezetes a fiatal doktornőt, aki magára hagyva adott  ügyeleteket, első fokon egy év, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, s két évre eltiltották hivatásának gyakorlásától, miután cukorbeteg páciense, akinél rosszul értelme a vércukorszintmérő jelzését, meghalt.   

Papp Magor kiemelte: mind a kórházi, mind a háziorvosi ügyeletekben a rezidensek felügyelet nélküli munkavégzésénél felmerül a munkáltató felelőssége. Ezért ha az egészségügyi szolgáltatók nem tudnak elegendő megfelelő végzettségű kollégát foglalkoztatni, akkor gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalóik minden szükséges gyakorlati készséget elsajátítsanak

Papp Magor elmondta: a háziorvosi ügyeletek ellátásában igen nagy számban vesznek részt friss diplomás rezidensek, nélkülük "azonnal le lehetne húzni a rolót, mert csak szakorvosokkal nem megoldható a magyarországi háziorvosi ügyeleti ellátás".

Ezért a jelenlegi keretek között elsősorban a gyakorlati készségek lehető leggyorsabb elsajátításával lehetne garantálni a biztonságos betegellátást. Ezzel kapcsolatban - mások mellett a rezidensszövetség közreműködésével - már el is készült egy szakmai anyag, amelyben azt javasolják, hogy a háziorvosi ügyeleti ellátás feltételeként egy - állam által támogatott - néhány nap alatt elvégezhető, úgynevezett sürgősségi licencvizsgát kelljen megszerezniük az orvosoknak - közölte Papp Magor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink