hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Összezavarta indítványával a kormány a patikusokat

Még a gyógyszerész-szervezeteket is meglepte a kamarával korábban szorosan együttműködő kormány kezdeményezése, amivel az állam is szerezhetne patikatulajdont.

„Nem tudjuk, mi történt az elmúlt 48 órában a törvény körül, mert eddig – ezt a módosítást kivéve, minden patikai tulajdonnal kapcsolatos lépésről előre egyeztettek velünk” – reagált a Népszabadság kérdésére a Magyar Gyógyszerész Kamara egyik tisztviselője, aki szerint pillanatnyilag csak az a biztos, hogy a gyógyszerésztársadalom sem a liberalizációt, sem a patikákban való állami tulajdonszerzést nem támogatja a gyógyszertárakban. Mint mondta: egyelőre ők is megpróbálnak tájékozódni – írja cikkében a NOL.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) már kezdeményezte is egy közleményben, hogy a kormány "az egész gyógyszerész társadalom érdekében" vonja vissza azon javaslatát, amely szerint az állam válhatna a gyógyszertár tulajdonosává, ha abban gyógyszerész nem akar vagy nem tud tulajdont szerezni – írja a PharmaOnline.

A szervezet hangsúlyozta, hogy patikák esetében az ellátás színvonala nincs összefüggésben azzal, hogy a tulajdonos szakmai befektető-e vagy sem, mivel a jelenlegi szabályok szerint is csak a gyógyszerészek egyetértésével lehet szakmai döntéseket hozni a működtetésben.

A HGYSZ úgy véli: "az a gyógyszerész, aki tulajdonos akart lenni, már most is az, aki pedig nem, az rendkívül nehéz helyzetbe kerül". A GKI legutóbbi felmérésére is hivatkozva úgy látják, hogy a gyógyszerészek többsége "nem szeretné vállalni a tulajdonlással kapcsolatos felelősséget és kockázatot".

Szó sincs államosításról – reagált a megrökönyödésre a NOL-nak Horváth Zsolt miniszteri biztos – aki szerint a törvénymódosítással mindössze a gyógyszerellátás biztonságáról kíván gondoskodni a kormány...

(forrás: NOL, PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink