hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Őssejtekkel állították helyre állatok látását és hallását

Embrionális őssejtekkel helyre lehet állítani az állatok látását és hallását - jelentették be amerikai és dél-koreai kutatók az Egyesült Államokban az Idegtudományi Társaság kongresszusán.

Az egyik kutatócsoport tengeri malacok hallását "javította" meg emberi csontvelőből nyert őssejtek révén, míg a másik békákból nyert őssejtekkel "növesztett" működő szemet az ebihalaknak.
A dél-koreai Csonnam Nemzeti Egyetem kutatói emberi csontvelőből nyert őssejtekből neuronszerű sejteket "állítottak elő". Ezeket az idegsejtszerű képződményeket olyan tengerimalacok belső fülébe ültették be, amelyeket vegyszerek segítségével fosztottak meg hallásuktól. Három hónappal később valamelyest javult a tengerimalacok hallása.
A kutatók a belső fül receptorsejtjeit, az úgynevezett szőrsejteket akarták helyreállítani, amelyek kulcsszerepet játszanak az emlősök hallásában. (A szőrsejtek a hallás érzékszervében, a Corti-szervben találhatók, ahol a mechanikus rezgés idegingerületté alakul át.) A továbbiakban valami hasonlóval szeretnének megpróbálkozni az emberek esetében is.
"Amikor ezek az érzékeny szőrsejtek zajártalom, autoimmun betegség, toxikus vegyületek, vagy a kor miatt elpusztulnak, az emberek és az emlősök elveszítik a hallásukat. A madarak és a hüllők sokkal szerencsésebbek, sérült szőrsejtjeik idővel regenerálódnak, s visszanyerik hallásukat" - hangsúlyozták a dél-koreai kutatók.
A New York állambeli Syracuse-i Egyetem kutatói békáktól nyert őssejtekkel működő szemeket növesztettek megvakított ebihalaknak.
Általában a békáktól nyert őssejtek bőrsejtekké alakulnak át. Az amerikai kutatók viszont hét különféle genetikai faktort vetettek be, amelyek "bekapcsolták" a "szemformáló" géneket. Az átalakított sejteket beültették, s az ebihalak a jelek szerint láttak, mivel a tartályuk jobban megvilágított része felé igyekeztek. A "normális" ebihalak ugyanis mindig a világosság felé igyekeznek, a megvakítottak pedig körbe-körbe úszkálnak a tartályban.

 

MTI/Reuters


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés