hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Országos intézkedési tervet sürgetnek

A teljes ellátórendszer átalakítását sürgeti az értelmi fogyatékossággal élők szüleinek érdekvédelmi szövetsége, írja a 444.hu.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) a szülők által alapított és működtetett szervezet 1981 óta működik Magyarországon. A szervezet a 444.hu szerint azért fordult a nyilvánossághoz, mert szerintük nem egyedi, hanem rendszerszintű, a komplett ellátórendszert érintő problémák vannak jelen. "Szakmai irányítás, módszertani támogatás nincs, az intézetek forrásait elviszi az állami fenntartó, a gigaméretűre duzzadt Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság" – foglalja össze a problémák eredőjét a közlemény. A szülők szerint a nagy intézmények kiváltását célzó pályázati programok nem jelentenek megoldást, erre állandóan hivatkozni "káros és értelmetlen", miközben a borzalmas körülmények miatt azonnali segítségnyújtásar van szükség. 

Jelenleg 23 ezer fogyatékos személy él az intézetekben, és hiába számolja fel a nagy intézeteket a kormány, hogy kisebb, biztonságosabb ellátást biztosító otthonokban helyezze el a fogyatékkal élőket, 2023 után is lesz még 13 ezer olyan fogyatékos személy, aki intézetben kényszerül lakni.

Ha a minisztérium épp egy központi szervezeten keresztül igyekszik megvalósítani a rendszer tagolását, a betegek elhelyezését, azzal épp ellenkező hatást vált ki, mint amire szükség volna, ezért az ÉFOÉSZ hónapok óta szorgalmazza, hogy az állami fenntartó készítsen egy olyan országos intézkedési tervet, amely nemcsak az intézetekben élők életminőségét jelentősen javító azonnali, szakmai és szervezeti iránymutatást, hanem a kiváltással összefüggő feladatokat is meghatározza.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink