hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az államtitkárnak már tavaly ősszel jelezték, hogy baj van Gödön

Székely Lászlónál már 2016. december 30-án soron kívüli vizsgálatot és eljárást kezdeményezett Cser Ágnes, most büntető eljárást kezdeményez.

Tapintatos és körültekintő eljárást kért tavaly decemberben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától (AJBH) Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke, éppen az igazgató munkavállalókat is fenyegető és személyes biztonságukat is veszélyeztető intézkedései miatt – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből, amely a gödi Topház Speciális Otthonról megjelent jelentéshez kapcsolódik, amelyről a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet harmincoldalas tanulmányát készített. A közérdekű bejelentésre – bár a jogszabály 30 napos válaszadási határidőt szab – a mai napig nem érkezett válasz Székely Lászlótól.

Ezért Cser Ágnes magyarázatot és belső vizsgálatot kér az alapvető jogok biztosától, hogy a hivatal miért nem tartotta be a hatályos törvényben a részére előírt 30 napon belüli válaszadási kötelezettséget, amennyiben ez számukra tarthatatlan volt, miért mulasztotta el az erről való tájékoztatást, az egyszeri újabb 30 napos határidő hosszabbításával egyidejűleg.

"Büntető eljárást is kell kezdeményeznem, mert elfogadhatatlan, hogy közérdekű bejelentésben kezdeményezett eljárásról nem az erre felhatalmazott intézmény közpénzen fizetett munkatársai végzik határidőben a vizsgálatot, hanem három és fél hónappal később egy nemzetközi szervezet vizsgál és tesz közzé jelentést" – írja a közleményben az EDDSZ elnöke, hozzátéve, hogy szeretné látni az AJBH jelentését az üggyel kapcsolatban, valamint az intézkedési sort, amelyet a fenntartó részére javasoltak.

A közleményből kiderül az is, hogy az intézményben foglalkoztatottak képviseletében 2016 szeptember végén Nyitrai Imre helyettes államtitkártól kértek segítséget a munkavállalók a kiszolgáltatott gondozottak és a maguk nevében az MSZ EDDSZ siófoki rendezvényén, ám az áldatlan feltételek és tarthatatlan körülmények továbbra is fennálltak. Ezért tett közérdekű bejelentést 2016 december végén Cser.

hirdetés

Könyveink