hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Óriási a kereslet a nitrogén iránt, csökken a kórházak oxigénigénye

Az orvosi oxigén iránti kereslet továbbra is magas, ám összességében csökkenő trendet mutat, ami a betegszám csökkenésére utal.

A jelentősen növekvő infláció, valamint az energiahordozók világszinten bekövetkező drasztikus áremelkedése meghatározó az ipari és egészségügyi gázok piacán is: a levegőtermékek előállítási költségeinek mintegy 85%-át a villamosenergia teszi ki. A villamosenergia és a földgáz jegyzési árai az elkövetkező évekre többszörösükre nőttek. Az energiahordozók áremelkedése a következő évekre is olyan kihívást támaszt, amellyel az ipari gázgyártóknak eddig még nem kellett számolniuk: folyamatos, minden eddiginél körültekintőbb tervezéssel kell összehangolniuk előállító üzemeik működését, az éppen aktuális energiapiaci árak és a logisztikai költségek alapján.

Mi áll a növekedés hátterében?

A nitrogén iránti magas igény hátterében elsősorban az elektronika és a járműipar (akkumulátor-gyártás) ugrásszerűen növekvő szükségletei állnak. A Messer Hungarogáz Kft. 2022-re két új nitrogénüzem építésére is aláírt szerződéssel rendelkezik egy elektronikai, valamint egy járműipari gyártónál. Ezzel tovább erősíti piacvezető pozícióját az on-site, vagyis a partnerek saját telephelyén felépített nagyteljesítményű üzemek telepítése és üzemeltetése terén.

Az orvosi oxigén iránti igény alakulása az egyes járványhullámokban


Az orvosi oxigén iránti kereslet továbbra is magas, ám összességében csökkenő trendet mutat, amely örömteli tendencia, és a betegszám csökkenését mutatja. Míg a legnagyobb, 2021 tavaszán lezajlott 3. járványhullám idején a cseppfolyós oxigénigény mintegy 5-szörösére, a palackos oxigénigény mintegy 10-szeresére nőtt a normál állapotokhoz képest, addig a 4. és 5. hullám folyamán az oxigén iránti szükséglet már jóval a 3. hullám szintje alatt maradt. Az is jól látszik az adatokból, hogy a jelenlegi 4-5. hullámok során már jórészt a cseppfolyós oxigénellátásra helyeződött a hangsúly, köszönhetően a kórházi oxigénellátó hálózatok bővítésének, amely a kórházak számára biztonságosabb, költséghatékonyabb ellátást, és a palackmozgatással járó terhek csökkenését is jelenti.

A jövő iránya: a zöld hidrogén

A jövő egyik meghatározó fejlődési területe a zöld hidrogén termelésének és tárolásának erősödése és hatékonyabbá tétele lesz. Ennek jegyében a Messer Hungarogáz Kft. is csatlakozott a Magyar Hidrogénszövetséghez, amelynek keretében hidrogéngyártóként és hidrogéntechnológiai szakértőként aktívan részt vesz a hazai hidrogéngazdaság fejlesztésében.

Társadalmi felelősségvállalás az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán

Az Ukrajnát sújtó háborús eseményekre reagálva a Messer Csoport egy központi segélyalapot hoz létre annak érdekében, hogy humanitárius kezdeményezéseket támogasson a háború által érintettek megsegítésére. A Messer tagja az Európai Ipari Gáz Szövetségnek (EIGA), amely szervezet kapcsolatba lépett a WHO-val az Ukrajnába történő orvosi oxigénszállítás ügyében, és a WHO-val együttműködve vizsgálja az orvosi oxigénutánpótlással kapcsolatos lehetőségeket.

(forrás: Momentum Communications)
hirdetés

Könyveink