2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Önkéntes pilóták szállítják az abortuszturistákat

Amerikában több száz pilóta önkéntesen szállítja az „abortuszturistákat” olyan államokba, amelyekben (még) legális a terhességmegszakítás, írja a hvg.hu.

Megjelent az „abortuszturizmus” az Egyesült Államokban annak következtében, hogy számos államban betiltották a művi terhességmegszakítást. A heves tüntetéseket kiváltó nyári bírósági döntés nyomán – írja a The Guardian nyomán a lap – egy szokatlan, ám végső soron logikus jelenség figyelhető meg, nem utolsó sorban egy a nők jogaiért harcoló civil szervezetnek, az Elevated Access-nek köszönhetően: önkéntes repülőgép-pilóták százai csatlakoztak a kezdeményezésükhöz, amelynek keretében kisrepülőkkel viszik a pácienseket az államok között, hogy elvégezhessék rajtuk az abortuszt azokban az államokban, amelyekben legális.

Amióta az amerikai legfelsőbb bíróság  júniusban eltörölte a szövetségi abortuszjogi szabályozást, már 870 pilóta csatlakozott a kezdeményezéshez, olcsó és aránylag gyors és utakat kínálva a rászorulóknak. Ráadásul az utasok anonimitását is garantálják. Az utazási költségeket az önkéntes pilóták vállalják, beleértve a repülőgép bérlését is.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink