hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Olcsó az élet

A világ legrosszabb sorban élő gyermekeinek gyűjt az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF kampánya, amelyhez Magyarország is csatlakozott – írta az MTI.

A Higgyünk a nullában! elnevezésű gyermekhalandóság elleni kampány keretében csütörtök óta már Magyarországon is bárki támogathatja hívásonként 500 forinttal a szervezet munkáját, ha tárcsázza a 13666-os adományvonalat.  Ez az összeg például ötven víztisztító tabletta vásárlását teszi lehetővé, amely 200 liter tiszta ivóvizet jelent. Havi háromezer forintos rendszeres adományból pedig egy nehéz körülmények között élő gyermek már naponta egyszer jóllakhat - tájékoztatta a szervezet magyarországi képviselete közleményben az MTI-t.

Naponta 19 ezer gyermek hal meg a világon olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. Az öt év alatti gyermekek esetében háromból egy alultápláltság miatt hal meg. A legyengült kicsik ugyanis nagyobb valószínűséggel fertőződnek és veszítik életüket olyan betegségek következtében, mint a tüdőgyulladás, a hasmenéses betegségek, a malária, a kanyaró vagy az AIDS. Az alultápláltság elsődleges oka a megfelelő élelmiszerek hiánya, az elérhető tápanyagok ugyanis gyakran nem tartalmaznak elég vitamint és ásványi anyagot.

Az elmúlt ötven év folyamán partnerei segítségével az UNICEF több mint felére csökkentette a gyerekhalandóság mértékét világszerte. 2011-ben azonban még mindig 6,9 millió gyermek halt meg öt éves kora előtt.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink