hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Már kevés a beteg, de még mindig sok a vakcina-ellenző

Azok a nigériai szülők, akik nem engedik meg, hogy gyermeküket beoltsák gyermekbénulás ellen, a börtönt kockáztatják, mivel ellenállnak a kormányzat ama rendeletének, amelynek célja a betegség kiirtása Afrika legnépesebb országában.

Tajuddeen Gambo, Kano (Nigéria egyik állama) egészségügyi minisztere kijtettec az Associated Pressnek, hogy Nigéria egyik törvényének értelmében megbüntetendők azok a szülők, akik megakadályozzák, hogy gyermekük hozzáférjen az egészségügyi ellátáshoz. „A polio immunizáció az egészségügyi ellátás része” – mondta Gambo.

A Nigéria északi részén fekvő Kano államban főleg muszlimok élnek és nagy a szegénység – ezen a területen áll ellen az emberek egy kis része az oltásnak, de a hatóságok szerint már ez a kisebbség is elég ahhoz, hogy tönkretegye az oltási programot, amelynek során házról házra járva adják be vakcinát a gyermekeknek.

„Ha hozzánk jönnek, azt fogom mondani, hogy a gyerekek nincsenek itthon” – mondta egy 45 éves politikus, aki Kano városa mellett lakik, Dungurawa faluban. „Ha tovább erősködnek, akkor nem engedem be őket a házba.” Azt mondta, hogy szkeptikus, mert a kormányzat csak a gyermekbénulással foglalkozik. „És mi van a többi betegséggel?”

Egy másik ellenző, egy 50 éves földművelő azt mondta, hogy a gyerekeit elküldte egy másik államba a nagyszüleikhez, hogy ne kapjanak oltást. Azt hiszi, hogy a vakcina „rájuk hozza a gonoszt”.

Éppen egy héttel ezelőtt jelentette be az UNICEF egy találkozón, amelyen az északi vidék hagyományos és vallási vezetői vettek részt, hogy ebben az évben 20 új gyermekbénulásos eset fordult elő Nigéria északi részén, és ebből 2 Kano államban. Ez azután történt, hogy az utóbbi években meredeken csökkent a polio esetek száma – míg 2009-ben még 338 új beteg volt, 2010-ben már csak 21.

Számos helyi és nemzetközi szervezet dolgozik azon, hogy legyőzze a vakcinával szembeni ellenállást, ami különféle vallási, politikai vagy praktikus okokból fakadhat. Az egyik probléma, hogy a gyermekeknek négy alkalommal kell megkapniuk a cseppeket, hogy védettek legyenek, és időnként meg kell győzni a szülőket arról, hogy ennek értelme van, mert nem látják át, hogy miért kell a gyerekeknek ilyen sokszor cseppeket adni.

Amint az UNICEF képviselője elmondta, döntő fontosságú, hogy minden egyes gyereket beoltsanak. Ha csak egy gyerek is védtelen a polióval szemben, megfertőzheti a vírus, és az egész gyerekközösségben gyorsan elterjedhet.

Különösen gyümölcsöző volt az évek során a vallási vezetőkkel való együttműködés, és az egészségügyi dolgozók minden lehetséges eszközt felhasználtak az oltás népszerűsítésére: a drámát, a rádiót, az utcaszínházat, a kisbírót, plakátokat – ezekkel figyelmeztették a szülőket, hogy a polio mindaddig szedni fogja áldozatait, amíg teljesen ki nem irtják. „Most már olyan kevés eset fordul elő Nigériában, hogy a szülők azt érezhetik, hogy semmi nem fenyegeti a gyermeküket, hiszen sohasem hallottak a környezetükben gyermekbénulásról” – mondta az UNICEF képviselője.

(forrás: Associated Press/MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés