2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ökumenikus imaterem az egyetemen

Szent Kamillról elnevezett kápolnát adtak át a Korányi projekt keretében felépült Központi Betegellátó Épületben a Semmelweis Egyetemen. A kápolnát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Szent Kamill az 1500-as években élt, zsoldoskatona volt és szerencsejátékfüggő. Közben személyes betegsége miatt érintkezésbe került az ispotályok világával, ahol megtapasztalta, mennyire fontos, hogy szeretettel forduljanak a betegek felé. Élete példamutató volt ezt követően abban, hogy hittel és szeretettel pótolta azt, ami a korabeli egészségügy adta külső feltételekből hiányzott. 1746-ban avatták szentté. 1886-ban lett a kórházak, a betegek és a haldoklók védőszentje.

A 103 négyzetméteres kápolna a 22 ezer négyzetméteres Központi Betegellátó Épület földszintjén kapott helyet. Amellett, hogy reggel 7-től este 8-ig nyitva áll a betegek, munkatársak, látogatók előtt, heti rendszerességgel mise is lesz. A Semmelweis Egyetem az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével kötött együttműködési megállapodást a kápolna működtetésére, ugyanakkor az imaterem ökumenikus, a történelmi egyházak igénybe vehetik hitéleti céllal a kápolnát, erre minden lehetőséget biztosít a főegyházmegye és az egyetem is.

További részletek

(forrás: Semmelweis Egyetem )
hirdetés

Könyveink