hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Nyugdíjvesztés: kijött a kormányrendelet, lehet újabb kérvényeket írni

Megjelent a Magyar Közlönyben a közalkalmazott egészségügyiektől elveendő nyugdíjakat pótló járandóság igénylését, engedélyezését szabályozó rendelet.

A 124/2013. számú kormányrendelet szerint július 20-ig kell kiutalni első ízben az addig nyugdíj mellett dolgozó egészségügyiek júliustól szünetelő nyugdíjának pótlását.

A rendelkezés részint azokat érinti, akiknek „túlkorosságuk” miatt eleve kérniük kellett a kormánytól továbbfoglalkoztatásukat. Rajtuk kívül most azok is érintettek, akik nem túlkorosak, de nyugdíj mellett dolgoztak az állami egészségügyben. Továbbá azok, akik az önkormányzati szférában dolgoznak nyugdíj mellett közalkalmazottként.

A mostani rendelet szabályozza, hogy hogyan kerül a kifizetendő kompenzáció fedezete  a kórházak számlájára, de ezen felül tartalmaz néhány a dolgozókat közvetlenül is érintő újdonságot.

Azok, a nyugdíjkorhatár feletti önkormányzati egészségügyiek, akik eddig megúszták  a kérelmezést, most ezt pótolhatják, ugyanis a kompenzációt kérniük kell. Egy olyan papíron, ahol egyúttal bevallják munkáltatójuknak, hogy hol máshol vannak még hasonló jogviszonyban, illetve felhatalmazást adnak személyes adataik kezelésre a kompenzáció folyósítás idejére, plusz 3 évre.

Az önkormányzati (nem állami)  dolgozók kérelmeiről a miniszter dönt.

Aki közülük a honvédelemért, valamint a rendészetért felelős miniszter felügyelete alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál dolgozik, annak a kompenzálását a humán tárca vezetője csak akkor hagyhatja jóvá, ha azt a másik miniszter is támogatjaderül ki a közlönyből.

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink