hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nyolc-kilenc évig is tarthat egy műhibaper

„Egyre kevesebb az orvos, egyre több a hiba” címmel közöl egészségügyi összeállítást a betegek világnapja alkalmából az FN24.

A lap egyebek mellet felidézi, hogy 300-400 műhibaper indul évente Magyarországon. Körülbelül ennyire tehető azoknak az eseteknek a száma, amelyeknél az orvos figyelmetlensége, szakmai hozzá nem értése okoz tragédiát, és nyilvánosságra kerül.

Ennél jóval többször mennek tönkre családi életek bent felejtett gézlapok vagy félrediagnosztizált betegség miatt, de a megnyomorított emberek és hozzátartozóik sokszor nem viszik bíróságra az ügyet. Ráadásul a kórházaknak sem érdeke, hogy a műhibák nyilvánosságra kerüljenek, és napokig szerepeljenek a bulvárlapok címlapján, ezért inkább egyezkednek – idézi a lap Ábrahám László műhibaperekre specializálódott ügyvéd véleményét.

A statisztika szerint tíz esetből négyben sikerül peren kívül megállapodni a kórházzal. A biztosítók 5 millióig vállalják magukra a kártérítést, ha ennél nagyobb a megítélt „fájdalomdíj", a kórházaknak kell kifizetniük a saját költségvetésükből. A máig megítélt legnagyobb kártérítés százmilliós nagyságrendű, és egy per akár 8-9 évig is elhúzódhatolvasható az fn.hir24.hu-n.

(forrás: FN24)

cimkék

hirdetés

Könyveink