hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségipar

Nyereséges lett 2009 negyedik negyedévében a Teva

Nyereséges lett tavaly a negyedik negyedévben a Magyarországon is érdekelt izraeli Teva Pharmaceutical Industries gyógyszergyárcsoport, a világ vezető generikus (utángyártott) gyógyszergyártója: adózott eredménye 379 millió dollár, az egy évvel korábbi 694 millió dolláros veszteség után.
Az egy részvényre jutó adózott eredmény 42 cent.A bevétel a megelőző negyedik negyedévhez képest harmadával nőtt, 3,8 milliárd dollárra.
 
Tavaly egész évben a cég adózott eredménye 2 milliárd dollárra nőtt a 2008-as 609 millió dollárról, egy részvényre 2,23 dollár jutott a megelőző évi 75 cent után. Az éves bevétel 25 százalékkal nőtt, 13,9 milliárd dollárra.
 
A társaság arra számít, hogy a gazdasági válság miatt még nagyobb lesz az igény az olcsóbb generikus készítményekre, amelyeknek a piaca jelenleg évi 75 milliárd dollárra tehető. Jónak tartják a magyar piacot, ahol szerintük 50 százalék körüli az utángyártott szerek aránya.
 
A Teva európai gyártási és kutatásfejlesztési központja Magyarország. A Teva csoporthoz Magyarországon a Teva Magyarország Zrt., a gyártással foglalkozó Teva Gyógyszergyár Zrt. – ez az 1995-ben megvásárolt, volt debreceni Biogal gyógyszergyár, amely 2005 novemberében 7 milliárd forint beruházással, gyógyszeralapanyag-üzemmel bővült Sajóbábonyban –, a logisztikai és a gyógyászati segédeszközök üzletág, továbbá a 2000-ben felvásárolt Humantrade Kft. csoport tartozik. Utóbbi tagja a Humantrade gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Human Zrt. és a Humanpharma gyógyszergyárak.
 
MTI


A TEVA története
  A kezdetek
1901-ben Chaim Salomon és Moshe Levin egy kis gyógyszer-nagykereskedést alapított Jeruzsálemben, melybe később Yitschak Elstein is beszállt. A Salamon, Levin és Elstein Ltd. (SLE) lett a bölcsője a Teva Pharmaceutical Industries Ltd-nek. A harmincas évek elején számos gyógyszerész és vegyész vándorolt be Közép-Európából Palesztinába, ahol ennek köszönhetően számos gyógyszergyárat építettek. Ilyen volt az SLE által alapított Assia, a Teva, a Zori és az Ikapharm. Az 1960-as években a Teva, Afrikára kiterjedő tevékenységével jelentős marketingtapasztalatokra tett szert. Első üzleteit Nigériában kötötte.

Részlegből vállalat
1964-ben az Assia és a Zori egyesülésével gyors fejlődés vette kezdetét, s közben az Assia a Maabarot kibuccal együttműködve belépett az állatgyógyászat területére is. 1968-ban az Assia-Zori felvásárolta a 30-as években, Jeruzsálemben alapított Teva Közel-Keleti Gyógyszer- és Vegyigyárat, amelyet 1951-ben a Tel-Aviv-i értéktőzsdén bejegyeztek. 1971-ben a Teva létrehozott egy kis izraeli kutatási és fejlesztési részleget, amely rövid időn belül hatalmas divízióvá fejlődött. Létrejött az Assia vegyipari exportvállalata, s kiterjesztette tevékenységét állatgyógyászati termékek alapanyagainak gyártására is. Az Assia-Zori 1976-ban beolvadt a Tevába és ettől kezdve Teva Pharmaceutical Industries Ltd. néven működik. A Teva felvásárolta a holland Orphahellt, mely akkoriban állatgyógyászati alapanyagokat állított elő, majd 80-ban az Ikapharmot és a Plantexet. 1985-ben jött létre a Teva-USA. 1988-ben a Teva megvásárolta az ABIC-ot, amely akkor a második legnagyobb gyógyszergyár volt Izraelben, és szintén ebben az évben kiterjesztette működését az orvosi műszerek területére. Pár évvel később a generikus gyógyszereket forgalmazó Dél-németországi Gry-Pharmát vette meg, és az olasz Prosintex vegyigyárat, mely által tovább szélesítette a termékpalettáját, és 1994-ben megépítette a Teva-Tech-et a Negev-sivatagban, mely az alapanyaggyártó divízió vezető üzemévé vált.

1995-ben a magyar Biogal Gyógyszergyár megvétele nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Teva mind méretében, mind tevékenységi körében növekedjen. 1996-ban fogadták el a Teva első nagyjelentőségű innovatív gyógyszerét, a sclerosis multipex kezelésére használatos szert, melyet 2000-re már 19 országban törzskönyveztek. Azáltal, hogy a Teva megvásárolta az angliai APS/Berk-et, belépett Nyugat-Európa egyik legnagyobb piacára, és mikor 1999-ben az amerikai Copley-t is megvette, számottevően megerősítette pozícióit az USA generikus gyógyszerpiacán.

Generikus világcég
2000-ben a kanadai Novopharm megvásárlásával a Teva a világ első számú generikus gyógyszergyártójává vált. 2004-ben a Teva megvásárolta a Sicor-t, számos leányvállalatával együtt, majd 2005-ben az amerikai Ivax-et, mellyel globálisan megerősítette szerepét a világ minden táján. Ma a Tevának 50 országban van közvetlen képviselete, 25 országban gyártóhelye, 18 országban kutató-fejlesztő központja, így mára a világ vezető generikus gyógyszergyártója és fejlesztője.

cimkék

hirdetés

Könyveink