hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A növényi fehérjék fogyasztásának kedvező hatásai

Fehérjékben, különösen növényi proteinekben gazdag táplálékkal csökkenthető a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata – írja az OTSZ Online a BMJ -ben nemrégiben megjelent közlemény alapján.

A közlemény tanúsága szerint is célszerű előnyben részesíteni a növényi eredetű fehérjék nagyobb mértékű fogyasztását. A fehérjében gazdag élelmiszerek, elsősorban a zöld növények, teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, szívbetegségek és stroke előfordulását, míg a nagy mennyiségű állati fehérje, például vörös hús fogyasztásával számos egészségi problémának tesszük ki magunkat. Arra vonatkozóan azonban nem rendelkezünk egyértelmű adatokkal, milyen összefüggés van a különböző típusú fehérjék fogyasztása és a halálozási kockázat között.

E kérdés megválaszolására iráni és egyesült államokbeli kutatók azt vizsgálták, hogy az állati, növényi és össz-fehérjebevitel mértéke milyen összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok okozta halálozással és összegzett mortalitással. Összesen 32 olyan vizsgálatot vontak be vizsgálatukba, amelyek 19 éves és annál idősebb résztvevők bevonásával zajlottak és a fenti elemzésre alkalmas adatokkal szolgáltak.

Az adatok azt mutatják, hogy a fehérjéket nagy mennyiségben fogyasztó személyek között kisebb volt a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata, mint alacsonyabb proteinbevitel mellett. Növényi fehérjék fogyasztása mellett 8%-kal csökkent a bármely okból bekövetkező és 12%-kal a kardiovaszkuláris eredetű halálozás. Az állati eredetű proteinek fogyasztása nem mutatott szignifikáns korrelációt a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rákbetegség okozta halálozással. A 31 közleményben fellelhető dózis-válasz analízisek tanúsága szerint a növényi fehérjékkel fedezett energiabevitel minden 3%-nyi növekedése az összegzett halálozás 5%-nyi csökkenését vonta maga után.

A növényi fehérjék pozitív egészségi hatásai közül feltehetően a vérnyomásra, továbbá a koleszterin- és a vércukor szintre gyakorolt kedvezően hatások a legfontosabbak, mert ezek hozzájárulhatnak a szívbetegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink