hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Növeli a vírusterjedés kockázatát az északi sarki jég olvadása

A globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak között régóta szerepel az, hogy az állandó jégtakarók felolvadása halálos baktériumokat és vírusokat szabadíthat fel, írja a Szeretlek Magyarország.

Ezt erősíti meg egy új kanadai tanulmány. Az ottawai egyetem Audrée Lemieux vezette kutatócsoportja az Északi-sarkkör legnagyobb tavát, a George Clooney Éjféli ég című filmjéből is ismert Hazent vizsgálta és megállapították: a gleccserolvadás erősödése növeli a kockázatát annak, hogy egy vírus új gazdákra találjon.

A tudósok a tó talajából és üledékéből vettek mintákat, és az ezekben található RNS és DNS töredékeket szekventálták. Így találtak rá a vírusokra és potenciális gazdáikra, köztük állatokra, növényekre és gombákra. Ezután egy algoritmust futtattak, amelyet nemrégiben fejlesztett ki egy másik team, és amely képes felmérni egymással kapcsolatban nem álló organizmusok közös fejlődését vagy szimbiózisát. Azok a minták mutatták a vírusterjedés nagyobb kockázatát, amelyeket a tóba ömlő, és a környező gleccserek olvadt jegét szállító mellékfolyók közelében gyűjtöttek – írja a New Scientist.

Lemieux elmondta, hogy jelenleg az Északi-sarkkörről elterjedő fertőző betegségek kockázata alacsony, mert a régióban kevés az úgynevezett „hídvektor”, amelyek, mint például a moszkitók, más fajokra képesek átadni vírusokat. Mindazonáltal a kutatók megjegyzik, hogy a klímaváltozás nem csupán megolvasztja a gleccsereket, hanem egyre több faj fog a felmelegedés miatt a pólusok felé vándorolni, és ennek drámai következményei lehetnek a Felső Arktikumban, közli a lap.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink