hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nincsenek biztonságban

Minden héten előfordul, hogy megtámadják a mentőszolgálat munkatársait, írja a Magyar Idők

Évente 40-50 olyan, súlyosabb támadás éri a mentőszolgálat munkatársait, amiben meg is sérül a segíteni próbáló dolgozó, azokat a mindennapos eseteket, amikor „csak” szidják, fenyegetik vagy például megrángatják a mentőst, már nem is számolják – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója a Magyar Időknek

Az elmúlt időszak legsúlyosabb mentőtámadása tavaly novemberben történt, amikor egy vélhetően drogos fiatalember, miközben éppen segíteni akartak rajta, hasba szúrta a mentőápolót, aki életveszélyes sérüléssel került kórházba. Ez az eset jellemző: a támadások jelentős részét részeg vagy drogos emberek követik el – derül ki továbbá a nyilatkozatból.

A mentőszolgálat minden esetben feljelentést tesz közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt. Ezért letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság, amire már volt példa is – olvasható a magyaridok.hu-n.

A mentőket ért rendszeres támadások miatt, illetve azok megelőzése érdekében megállapodást kötött az OMSZ a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságával (FÖRI). Az egyezség egyik fontos eleme a közterületen dolgozó mentők biztonságát szolgálja, hiszen az önkormányzati rendészek bizonyos esetekben a mentőkkel együtt érkezhetnek a helyszínre, hogy megelőzzék, elhárítsák a támadást. Szükség esetén az OMSZ mentőegységei a rádiókészülékük pánikgombjának megnyomásával jelezhetik, hogy bajba kerültek. 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink