hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elismerések a mentők napján

A mentők napja alkalmából elismeréseket adott át Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Máté Gábor főigazgató arról beszélt, hogy ükapja, Kresz Géza nemcsak a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet alapította meg, hanem a Mentők Lapját és a Városligeti Műjégpályát is, felvilágosító műveket írt, fellépett az élelmiszer-hamisítás ellen, dolgozott a kolerajárvány megállításán és közreműködött az ÁNTSZ elődjének, a Fertőtlenítőintézetnek a megalapításában.

A főigazgató szólt arról is, hogy a kinevezése óta eltelt öt hónap alatt milyen eredményeket sikerült elérni: egyebek mellett rendezni tudták a mentőtisztek, mentéstechnikusok és mentőápolók jogállását, lehetővé tették a 24 órás szolgálatot, átalakították Budapest akut sebészeti ellátásának rendszerét, 12 mentőállomást felújítottak és 12 új mentőautót rendeltek, valamint elérték, hogy a mentődolgozók ingyen használhassák a budapesti tömegközlekedést.

A mentők napján 127-en vehettek át elismerést. Átadták a Batthyányi-Strattmann László-díjat, amely egy életműdíj azoknak, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi és a szociális, valamint a családvédelmi ellátás fejlesztéséhez. Hősies mentésért különdíjakat a rendkívüli helyzetben tanúsított kivételesen bátor magatartással lehetett kiérdemelni. Kiosztották A magyar mentésügyért emlékérmeket, a Dr. Orovecz Béla-emlékérmeket, a Kresz Géza-emlékérmeket, az Iránytű díjakat, valamint miniszteri és főigazgatói dicséreteket is átnyújtottak.

Az eseményen készült videó a kormany.hu-n megtekinthető.

(forrás: MTI, kormany.hu)
hirdetés

Könyveink