hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nincs létszámhiány a mentőknél

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a Szabad Európának adott interjúban kifejtette, a mentőszolgálat alapító okiratában foglalt kapacitás rendelkezésre áll.

A Szabad Európa korábban készített egy riportot, amelyből kiderült, hogy nincs meg a működtetéshez megfelelő háziorvosi létszám, és hiány van a mentődolgozókból is. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a lapnak cáfolta ezt az állítást, és azt mondta, az orvosi kamara akciójának ellenére jól startolt az új felállás, idézi a portált az Index.

Győrfi Pál szerint az új ügyeleti rendszer előnye, hogy átláthatóan működik, és a műkődés valamennyi elemét folyamatosan figyelik és elemzik, február elseje óta ez több mint 10 ezer beteg adatait jelenti. Az eddigi tapasztalatok jók, az ügyeleti telefonszámot aktívan használják, és nem történtek fennakadások. Győrfi kifejtette, sok ellenérv fogalmazódott meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogja bírni a mentőszolgálat ezt a terhelést, hiszen országosan rengeteg munkájuk van, így nem lehet „pazarlóan” bánni az erőforrásokkal. Az új ügyeleti ellátás nem a mentőellátás rovására fog menni. Nem ugyanazokkal az autókkal, emberekkel fogjuk az ügyeletet is csinálni, mint a mentőellátást, hanem erre fölépítünk egy külön rendszert. És számítunk azokra is, akik eddig is az ügyeletben dolgoztak. Az OMSZ dolgozói is vállalhatnak ebben szerepet önkéntesen, és természetesen pluszjövedelemért – fogalmazott.

Az OMSZ kommunikációs vezetője közölte, a mentőszolgálat alapító okiratában foglalt kapacitás rendelkezésre áll, tehát nincsen létszámhiány. Elmondta: ha a munkaerőpiacot nézzük általában, akkor lehet látni a területi különbözőségeket, és azt is, hogy például a fővárosban nehezebb gépkocsivezetőt találni. Ugyanakkor az OMSZ-nél van hozzáadott érték: sokan elmehetnének kamionsofőrnek, de mégis a mentőszolgálathoz mennek dolgozni, pusztán azért, mert ez nekik kihívást jelent, és azonosulni tudnak a feladattal – magyarázta.

(forrás: Szabad Európa, Index)
hirdetés

Könyveink