hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nemzeti egyenruhát kaphatnak a cigarettásdobozok

Az Európai Bizottság indítványozza egyes dohánytermékek betiltását – írja az MTI.

Az Európai Bizottság javaslatot tett szerdán a dohánytermékekről szóló uniós irányelv módosítására.  Az új irányelv az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elképzelése szerint betiltaná a "jellegzetes ízesítésű cigarettákat", a "sodort cigarettákat" és a füst nélküli dohánytermékeket, valamint a "fokozottan toxikus" és "erős függőséget okozó" dohánytermékeket.

A brüsszeli bizottság kötelezővé tenné a nagy méretű - az elő- és hátlap felületének 75 százalékát kitöltő méretű képes és szöveges - egészségügyi figyelmeztetések elhelyezését a cigaretták csomagolásán. A csomagoláson nem lenne szabad reklámelemeket megjeleníteni. A dohánytermékek csomagolásán a dohányfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmával kapcsolatban jelenleg feltüntetett - és általános vélemény szerint félrevezető - információkat a jövőben a csomagolás oldalán elhelyezett felirat váltaná fel, amely arról tájékoztatna, hogy a dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz.

A tagállamoknak ugyanakkor "megfelelően indokolt esetben" jogukban állna semleges egységcsomagolást előírni.

A jogszabály ezen túlmenően szabályozná a határokon átívelő internetes értékesítést, és új technikai elemeket vezetne be az illegális kereskedelem megakadályozása érdekében. A javaslat az internetes kiskereskedők számára bejelentési kötelezettséget, ezenfelül pedig életkor-ellenőrzési mechanizmust ír elő. A cél az, hogy a gyermekek és a kiskorúak ne vásárolhassanak dohánytermékeket. Az új irányelv nyomon követési és ellenőrzési rendszer, valamint biztonsági elemek - például hologramok - alkalmazását írná elő annak érdekében, hogy a kereskedők kizárólag olyan dohánytermékeket értékesítsenek az EU-ban, melyek megfelelnek az előírásoknak.

Az irányelv olyan termékekre - így például az elektromos cigarettákra, illetve dohányzási célú gyógynövénytermékekre - is rendelkezéseket határozna meg, amelyekre eddig nem vonatkoztak külön szabályok. E termékek - ha nikotintartalmuk nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, forgalmazhatók lennének ugyan, de csakis akkor, ha található a csomagolásukon egészségügyi figyelmeztetés. Ha nikotintartalmuk meghaladja a küszöbértéket, forgalmazásukra csak akkor nyílna mód, ha gyógyszerkészítményként - például nikotinpótló terápia céljából - engedélyezték használatukat. A dohányzási célú gyógynövénytermékek esetében is kötelező lenne egészségügyi figyelmeztetést feltüntetni.

A rágódohány és a tubák címkézésére és összetevőire a jövőben külön szabályok vonatkoznának. A szájon át fogyasztott dohány - az elsősorban skandináv területeken népszerű "snüssz" - továbbra is uniós tiltás alá esne, kivéve Svédországot, amely mentességet kapott a tilalom alkalmazása alól.

Az új irányelvi rendelkezések az Európai Bizottság számításai szerint - a megvitatási és elfogadási procedúra után - 2015-2016-ban léphetnek hatályba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink