hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Nemsokára az orvosnál is használható az e-személyi

Az új típusú igazolvány a közeljövőben az egészségügyi ellátásban is használható lesz, a kártyában elhelyezett chip a TAJ-kártyán lévő információkat is tartalmazza – közölte az MTI-vel a KEKKH.

Alig kilenc hónappal a bevezetés után, szeptember elejéig már egymillió magyar állampolgár igényelte az e-személyit – közölte az MTI-vel a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

A régi típusú kártyából 2015-ben összesen alig több mint egymillió darabot állítottak ki, így az idén kiadott igazolványok száma már most elérte a tavalyi egész éves igénylésszámot. A több funkciójú e-személyi a legszigorúbb adatbiztonsági feltételeknek is megfelel, többek között elektronikus aláírások is készíthetőek a segítségével, és számos közigazgatási ügy vagy szerződéskötés intézhető vele. Az e-aláírás lehetőséget ad arra, hogy a polgárok elektronikusan tehessenek teljes bizonyító erejű magánokiratnak megfelelő jognyilatkozatokat.

Az új személyazonosító igazolvány a közeljövőben az egészségügyi ellátásban is használható lesz, a kártyában elhelyezett chip a TAJ-kártyán lévő információkat is tartalmazza. A magas biztonságú elektronikus tároló elemen lévő adatokat kártyaolvasóval ismerhetik meg az arra jogosultak, például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatainak munkatársai, ők azonban a kártyán szereplő TAJ-számhoz nem férnek hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink