hirdetés
2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés

Az egészségügy is készül az elektronikus személyire

Őszre már egymillió magyar állampolgárnak lesz új személyigazolványa – közölték a Magyar Idők érdeklődésére a Belügyminisztériumnál (BM).

Az új típusú személyi ez év január 4-e óta igényelhető. Legfőbb újdonsága a beépített chip, amely a személyazonosító adatok mellett a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet, valamint – az adott okmánytulajdonos döntésétől függően – az ujjlenyomatot és az elektronikus aláíráshoz szükséges adatokat is tartalmazza. Ezzel lehetővé válik majd, hogy a hivatalos ügyeket akár otthonról is intézhessük, ehhez azonban okmányolvasóra is szükség van. A Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jelenleg háromféle kártyaolvasót hitelesített, emlékeztet a lap.

Az adóhatóság (NAV), valamint az egészségbiztosító (OEP) ügyfélszolgálatai számára csak korlátozott számban biztosítanak kártyaolvasókat. Az egészségügyben a jövő év elejére tervezik a terminálok tömeges beszerzését, így az új személyivel rendelkezők jobban teszik, ha egyelőre magukkal viszik a tajkártyájukat az orvoshoz, meg a kórházba.

A NAV-nál és az OEP-nél a rendszerfejlesztés folyamatban van, a szervezetek tájékoztatása alapján ősztől az e-személyit már náluk is lehet használni.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink